Иван Ракитич донесе втора победа на Барселона с груповата фаза на Шампионската лига, след  като отбеляза и двата гола при успеха над БАТЕ Борисов с 2:0 като гост. 

Европейският клубен шампион имаше известни затруднения и на почивката резултатът бе 0:0, но след това хърватинът успокои каталунците с две попадения и то след като се появи в игра от пейката. 

Домакините се стараха, но бе ясно, че само с чудо могат да вземат нещо от този сблъсък. Триумфът увеличи актива на Барса на 7 точки в групата, докато белоруският състав остава с 3. 

Интересно е, че Луис Енрике започна със състав, в който търсеше повече сигурност, след като Хавиер Масчерано бе поставен в халфовата линия заедно с Бускетс и Сержи Роберто. Мунир пък партнираше на Неймар и Суарес в нападение. Гостите бяха изцяло в жълти екипи, като върху гърбовете на фланелките им имаше червени ленти като знамето на Каталуния. 

Очаквано Барса започна да доминира още от началото, а домакините бяха прибрани близо до своята врата. В 3-ата минута Алба се освободи и стреля, но право във вратаря Черник. Малко след това Бускетс прати топката близо до гредата. 

В 9-ата минута Суарес засече с глава след корнер, но стражът на БАТЕ изби над вратата. Последва ситуация и пред Мунир, който също бе спрян от Черник. В такива мачове от голямо значение е кога фаворитът ще успее да отбележи първия гол. 

В 18-ата минута обаче се наложи Сержи Роберто да бъде заменен от Иван Ракитич, след като изглежда, че получи контузия, а това се оказа много важен момент. Натискът на Барса обаче продължаваше, а корнерите следваха един след друг. Дани Алвес също опита късмета си, но вратарят отрази за пореден път. 

Чистите положения обаче реално липсваха за гостите, което бе проблем за тях, въпреки игровото им предимство. Активната игра по крилата и стремежа да се освободят повече празни пространства, не носеше очакваните резултати. 

В 39-ата минута Алвес прати добра топка в наказателното поле, където Ракитич се оказа свободен, но все пак топката не бе съвсем удобна и от движение той я прати над вратата с глава. Ситуацията обаче бе много добра. В края на полувремето домакините стигнаха до едно центриране пред Тер Стеген, но то не донесе нищо. 

Суарес и Неймар се оказаха на добри позиции за каталунците в последните секунди преди паузата, но не съумяха да стрелят както трябва и така почивката дойде при 0:0. 

В 48-ата минута обаче, пробивът бе факт. Ракитич получи на границата на наказателното поле и прати неспасяем удар в далечния ъгъл, за да даде аванс на Барселона. 

Попадението успокои еврошампиона и малко след това Неймар прати топката близо до вратата, а и Мунир не успя да преодолее Черник. В 65-ата минута интригата окончателно приключи, е героят отново бе харватският халф. 

Ракитич остана непокрит на далечната греда след подаване на Неймар и запази спокойствие, за да преодолее стража на БАТЕ с прехвърлящ удар. След това двубоят се доиграваше, след като гостите намалиха малко оборотите. 

В 78-ата минута Сигневич дори получи добър шанс да върне един гол, но прати топката твърде близо до Тер Стеген от 15-16 метра и германецът спаси. В крайна сметка закономерен триумф за фаворита, който продължава без поражение в турнира и е на първо място в групата. 

БАТЕ Борисов – Барселона    0:2

0:1    Ракитич 48
0:2    Ракитич 65

БАТЕ: Черник, Гайдучик, Поляков, Милунович, Младенович, А. Володко, Стасевич, М. Володко (62 Карнитски), Николич (66 Яблонски), Сигневич (80 Мозолевски), Гордейчук
Барселона: Тер Стеген, Дани Алвес, Пике, Бартра, Алба, Бускетс (73 Гумбау), Сержи Роберто (18 Ракитич), Масчерано, Неймар, Мунир (70 Сандро), Суарес