Барселона победи Гуанджоу без проблеми с 3:0 в полуфинален мач от световното клубно първенство, състоял се на Националния стадион в Йокохама.

Извън групата на "блаугранас" останаха Неймар и Лео Меси, но и без тях воденият от Луис Енрике отбор спечели с лекота. Каталунците имаха превъзходство през цялото време, но откриха резултата в края на първото полувреме. Луис Суарес дебнеше и направи успешна добавка след спасения шут на Ракитич.

Втората част започна така, както завърши първата - с попадение във вратата на китайците. Андрес Иниеста намери Суарес с прекрасно подаване и уругваецът се разписа с изстрел от въздуха. 

Малко по-късно уругваецът се разписа и от бялата точка, вкарвайки отсъдената за фаул срещу Мунир дузпа. Това е първият хеттрик в историята на световните клубни първенства.

Барселона се класира на финала в надпреварата, където ще срещне аржентинския Ривър Плейт. Мачът е в неделя, от 12.30 часа българско време и ще бъде излъчван по БНТ.


Каталунците започнаха доста спокойно и макар да имаха превес в притежанието на топката, не създадоха опасности в първите минути. Иван Ракитич пробва да копне за Луис Суарес в пеналта, но бранител се намеси добре.

Капитанът на испанците Андрес Иниеста игра на двойно подаване около дъгата и нанесе много силен изстрел с левия крак, но не уцели вратата на противника.

В средата на първото полувреме Иниеста намери Мунир, но неговия шут беше спасен от вратаря на китайците Ли Шуай, който скъси ъгъла. После Мунир стреля неточно с глава след центриране на Иниеста.

В 39-ата минута Барселона заслужено откри резултата. Вратарят Ли спаси шут на Ракитич, но топката се озова у Луис Суарес, който вкара отблизо с левия крак.

Преди почивката азиатците имаха чудесна възможност да изравнят. Елкесен се извиси в наказателното поле и стреля с глава, но Браво се разтегна и изби насочената в долния му десен ъгъл топка.

Малко след паузата Барса удвои своя аванс с красиво попадение на Луис Суарес. Той подаде към Иниеста, който го намери с майсторско подаване, а уругваецът първо си спря на гърди, след което разстреля Шуай от въздуха.

След час игра Иван Ракитич отправи хубав изстрел от дистанция, но кълбото профуча над напречната греда. Малко след това реферът посочи бялата точка за нарушение срещу Мунир и Луис Суарес оформи своя хеттрик, вкарвайки дузпата.

В оставащите минути испанците намалиха оборотите. Луис Суарес стреля неточно, а след това неточни удари отправиха Бускетс, Сандро и Мунир.

 

Барселона - Гуанджоу 3:0

1:0 Луис Суарес - 39'
2:0 Луис Суарес - 49'
3:0 Луис Суарес - 67', дузпа

 

Барселона: Браво, Пике, Масчерано, Алвеш, Алба (Адриано - 76'), Бускетс, Сержи Роберто (Сандро - 72'), Ракитич, Иниеста (Сампер - 81'), Мунир, Суарес

Гуанджоу: Ли Шуай, Жен (Зюпен Ли - 35'), Ким, Фенг, Линпенг, Жи, Паулиньо, Бовен, Гулар, Лонг (Ю Ханчао - 56'), Елкесон (Лин Гао - 67')