Барселона се класира на полуфиналите в турнира за Купата на Испания, след победа с 3:1 над Атлетик Билбао на стадион "Ноу Камп". Така след двата мача каталунците продължават напред с общ резултат 5:2.

Първото полувреме обаче изненадващо мина под диктовката на баските, които напълно надиграха лишения от идея свой противник. Инаки Уилямс откри резултата в 12-ата минута, а след това Атлетик изпусна още няколко положения.

След почивката първенецът на Испания, Европа и света излезе преобразен и набързо изравни чрез Луис Суарес, възползвал се от подаването на Лео Меси.

Към края на срещата натискът на Барса се засили и вратарят на гостите спаси четири опасни положения. В 81-ата минута Жерард Пике вкара с глава гола на успокоението, а в добавеното време Неймар оформи крайния резултат.


Още в самото начало гостите можеха да поведат, но Ариц Адурис не успя да засече мекото центриране на Инаки Уилямс. Преди да изминат десетина минути игра попадение за Барса правилно беше отменено заради нарушение в атака на Томас Вермаелен.

В 12-ата минута баските поведоха след чудесна атака. Адурис получи от вратаря, видя включването на Уилямс и го намери с прекрасен разсичащ отбраната пас. Тъмнокожият нападател финтира Тер Стеген и бутна кълбото в опразнената врата.

Играта на домакините изобщо не се получаваше и Атлетик беше пълен господар на терена, изпускайки няколко невероятни положения. Ерасо и Сусаета получиха по една великолепна възможност, но не уцелиха вратата отблизо. Уилямс стреля два пъти от дистанция, но над напречната греда.

Момчетата на Луис Енрике изглеждаха твърде апатични в предни позиции и объркани в дефанзивен план, а един от най-добрите на терена Уилямс много често влизаше и в ролята на подавач, обърквайки защитата на противника.

Едва в 38-ата минута Барса се раздвижи в предни позиции заради индивидуалния пробив на Неймар, който падна в наказателното поле, но не последва сигнал от арбитъра.

Последваха нови две акции на "блаугранас", но Неймар би слабо в ръцете на вратаря, а Лео Меси шутира неточно покрай десния страничен стълб. 

Малко след почивката Иван Ракитич стреля високо над целта, но в 53-ата минута Луис Суарес засече подаването по земя на Лионел Меси и изравни резултата след подхлъзването на Баленсиага.

Барселона се разигра и в следващите няколко минути беше пълен господар на терена. Меси би във вратаря, а след това Суарес отправи фалцов удар, минал покрай гредата. 

Тъкмо беше изминал един час игра, когато баските отново показаха зъби. Един от най-добрите на терена Уилямс намери Адурис, но неговият шут беше блокиран, а малко по-късно Тер Стеген се намеси добре.

Неймар пробва рефлекса на Ерерин в 79-та минута, но стражът реагира блестящо, за да се отчете с още три хубави спасявания при ударите на Ракитич, Сержи Роберто и Жерард Пике с глава.

Малко след това обаче Пике успя да се разпише с глава, засичайки в малкото наказателно поле центрирането отблизо на Даниел Алвеш.

В следващите си няколко атаки домакините видимо се забавляваха. Меси можеше да шутира, но реши да подава към Неймар в малкия пеналт и защитник изчисти. След това пък кариоката беше спрян с нарушение пред дъгата, след като буквално скри топката на двама защитници.

Неймар все пак успя да се разпише в първата от двете добавени минути на мача. Той беше намерен от Сержи Роберто, навлезе в наказателното поле и разстреля Ерерин с изстрел с левачката.

 

Барселона - Атлетик Билбао 3:1

0:1 Инаки Уилямс - 12'
1:1 Луис Суарес - 53'
2:1 Жерард Пике - 81'
3:1 Неймар - 91'

 

Барселона: Тер Стеген, Вермаелен (Бускетс - 70'), Пике, Матийо, Алвеш, Масчерано, Сержи Роберто, Ракитич, Меси, Неймар, Суарес

Атлетик: Ерерин, Лапорте, Боведа, Баленсиага, Лекуе, Сан Хосе, Рико (Бенат - 57'), Сусаета (Мерино - 57'), Ерасо (Муниаин - 73'), Уилямс, Адурис