Барселона не допусна изненада и спечели отложения си мач от първенството – 3:1 в Хихон срещу Спортинг. Така тимът вече има 60 точки, като дръпна с 6 пред Атлетико и със 7 пред Реал в класирането. 

Разликата в класите бе очевидна и шампионите логично спечелиха. Суперзвездата Лео Меси наниза 2 попадения и мина границата от 300 в първенството, а един гол добави Луис Суарес, който изпусна и дузпа. 

Това бе 31-ият двубой за Барса във всички турнири без поражение, както и 15-ият в шампионата без загуба срещу Спортинг, като победите в тези срещи са вече 13. 

Домакините от Спортинг не успяха да се противопоставят на съперника си и остават 16-и с 23 точки, на 2 от опасната зона. Освен това серията на отбора от 4 поредни двубоя без поражение в първенството, приключи. 


Луис Енрике направи цели 6 промени в състава си от победата над Селта в неделя. Видал и Адриано се появиха като крайни защитници, а Матьо бе в центъра на отбраната. Андрес Иниеста бе на пейката за сметка на Арда. В атака обаче всичко бе ясно – Меси, Неймар и Суарес. 

Началото бе очаквано – предимство за каталунците и още в 5-ата минута Меси изведе добре вляво Адриано, чието подаване от фланга бе засечено от Ракитич, но ударът му мина покрай вратата. Малко след това вратарят Куеяр изпревари Неймар за една топка. 

Домакините организираха първата си атака едва в 11-ата минута, но тя почти завърши с гол. Ален Халилович, който играе за домакините под наем от Барса, тръгна от своята половина, като се справи с трима съперници преди да подаде на Менендес, чийто удар профуча покрай далечната греда. 

С течение на времето играчите на Спортинг трупаха увереност, въпреки че гостите натискаха. В 21-ата минута Неймар успя от почти невъзможна позиция да изведе Суарес, който веднага стреля, но Куеяр успя да спаси с крак. 

В 25-ата минута обаче логичното се случи. Меси получи на границата на наказателното поле и измъкнал се за миг прати топката в мрежата на Куеяр близо до гредата. По този начин той вкара своя гол №300 в лигата, при това едва в 334 мача. 

Радостта на Барса обаче бе кратка. В 27-ата минута Хихон организира контра, при която Менендес достави отлична топка от крилото и Кастро засече, за да реализира на далечната греда – 1:1. 

Това обаче само ядоса шампионите, които бързо си върнаха преднината. Суарес успя да овладее една топка в наказателното поле, като се справи със съперник, след което подаде на Меси и аржентинецът не се поколеба да реализира втория си гол в двубоя. Общо попаденията му станаха 27 за сезона, както и 439 в 512 срещи за Барса. 

Малко след това той почти оформи хеттрика си, като този път ударът му бе спасен от Куеяр. Неймар пък стреля до далечния ъгъл при една ситуация, а малко преди почивката бразилецът пропусна и друго положение, но така или иначе паузата дойде при аванс за Барса. 

Малко след подновяването на играта Пике бе близо до впечатляващ гол. Между двама съперници той успя да засече със задна ножица и да стреля, но не съумя да преодолее Куеяр. 

Барса продължаваше да натиска и при една ситуация Суарес бе спрян, а при опита за добавка Неймар стреля над вратата. В 61-ата минута гостите получиха дузпа. Матьо изведе Неймар и той бе съборен от вратаря Куеяр. 

Феновете на Спортинг негодуваха, тъй като секунди преди това считаха, че е трябвало да бъде отсъден свободен удар в тяхна полза. И може би за да се потвърди правотата им вратарят позна ъгъла и спаси удара на Суарес. 

Скоро обаче уругваецът се реваншира за пропуска си и на практика реши мача. Той преодоля елегантно Канея и от малък ъгъл завъртя топката в далечния ъгъл, при това с по-слабия си крак. Истинска класа! Уругваецът вече има 40 гола за сезона, от които 24 в първенството. 

До края победата можеше да стане и по-убедителна, но и това бе достатъчно. Така тимът стартира с успех серията си от 3 поредни гостувания. През уикенда предстои визита на Лас Палмас, а във вторник пътуване до Лондон за сблъсък с Арсенал. 

Спортинг Хихон – Барселона    1:3

0:1    Меси 25
1:1    Кастро 27
1:2    Меси 31
1:3    Суарес 67

Спортинг Хихон: Куеяр, Лора, Личновски, Мере, Канея, Маскарел, Касес, Перес (69 Исмаел Лопес), Халилович, Алекс Менендес (69 Алехандро Гарсия), Кастро (68 Джони)
Барселона: Браво, Видал, Пике (81 Бартра), Матьо, Адриано, Бускетс (80 Масчерано), Ракитич, Арда, Меси, Неймар, Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/aGebe9rA3oY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>