Барселона съсипа абсолютния дебютант Леганес без проблеми с 5:1 като гост в мач от четвъртия кръг на испанската Ла Лига, който се игра на стадион "Бутарке" в Мадрид.

"Тримата тенори" на каталунците Лео Меси, Луис Суарес и Неймар изиграха вихрено първо полувреме, в което всеки един от тях се разписа, а уругваецът записа и две асистенции. 

Десетина минути след паузата Меси окончателно сложи точка на спора с гол от дузпа, а по-късно Рафиня Алкантара вкара прекрасно попадение извън наказателното поле.

Леганес все пак стигна до почетно попадение в 80-ата минута, когато Габриел забоде кълбото в мрежата от пряк свободен удар.

С успеха момчетата на Луис Енрике се реабилитираха за сензационното поражение от Алавес в предишния кръг и оглавиха класирането с актив от 9 точки. Леганес е 13-и с четири пункта на сметката си.


Домакините започнаха много агресивно и натиснаха далеч по-именития си противник, който изпитваше видими трудности с изнасянето на топката. Въпреки това столичани не стигнаха до голяма опасност, отправяйки два неточни удара за статистиката.

Едва преди да измине четвърт час игра "блаугранас" създадоха първата си смислена атака. Неймар получи от Луис Суарес вляво и намери Лионел Меси, но неговият шут беше блокиран.

Една минута по-късно обаче аржентинецът не прости на противника и откри резултата. Този път заслугата беше на Суарес, който надбяга бранител по десния фланг, пусна топката меко в наказателното поле и там Лео реализира от движение с левия крак.

Последва ново подаване на Суарес, този път за Неймар, но кариоката стреля над целта, макар да го стори доста ефектно. Самият Суарес можеше да се разпише след получил се рикошет, но вратарят Серантес се намеси. Преди рикошета Луис осъществи феноменален пробив, при който преодоля трима настървени противници, двама от които се опитаха да го спрат с шпагати.

Тъкмо беше изминал половин час игра, когато Меси се реваншира и записа асистенция за Суарес. Лео получи пред дъгата, нахлу в наказателното поле и подаде вдясно за уругваеца, който се разписа на празна врата.

Барса допусна кратко отпускане, което можеше да струва скъпо. Масчерано беше надбяган от Дарвин Мачис, който излезе срещу Марк-Андре тер Стеген, но стреля в него. Футболистът на Леганес пробва добавка, но Самюел Юмтити се хвърли смело и предотврати сигурно попадение.

Минута преди края на първата част "тримата тенори" на Барса собственоръчно ликвидираха интригата с прекрасна комбинация за трети гол. Лео Меси овладя брилянтно и изведе Суарес, който излезе срещу вратаря, но не се полакоми. Луис чукна вляво за Неймар и бразилецът също записа името си сред голмайсторите.

В началото на второто полувреме Коне отправи точен удар към вратата на шампионите, но Тер Стеген беше на мястото си. 

Малко след това Барса получи право да изпълни дузпа, след като Бустинса събори Неймар в наказателното поле след невероятния извеждащ пас на Суарес. Лео Меси застана зад топката и реализира безпощадно в горния десен ъгъл.

Меси можеше да запише и хеттрик при следващата опасна атака на своите, но вратарят Серантес спаси удара му отблизо. Малко след това стражът на домакините изби с върха на пръстите си тупалка на Лео, топката срещна гредата и попадна в краката на Пако Алкасер, който се разписа, но голът не беше зачетен заради засада.

В средата на второто полувреме Рафиня Алкантара вкара пети гол за каталунците. Той отправи мощен фалцов удар извън наказателното поле и прати кълбото в горния ляв ъгъл.

В 80-ата минута Леганес все пак вкара гол, който буквално "взриви" стадиона, въпреки стряскащата разлика в резултата. Габриел стреля с левия крак от пряк свободен удар и успя да изненада Тер Стеген.

Лео Меси отново се пробва за хеттрик в 91-ата минута, но стреля покрай гредата от пряк свободен удар. На отсрещната врата голмайсторът за домакините в този мач Габриел също би неточно.

 

Леганес - Барселона 1:5

0:1 Лионел Меси - 15'
0:2 Луис Суарес - 31'
0:3 Неймар - 44'
0:4 Лионел Меси - 55', дузпа
0:5 Рафиня Алкантара - 64'
1:5 Габриел - 80'

 

Леганес: Серантес, Инсуа, Бустинса, Диас, Медяни (Мармол - 46'), Рико, Лопес (Симановски - 61'), Састре, Габриел, Коне, Дарвин (Рамос - 62')

Барселона: Тер Стеген, Пике, Юмтити, Масчерано, Алба, Ракитич (Арда - 57'), Иниеста (Денис Суарес - 65'), Рафиня, Неймар, Меси, Луис Суарес (Алкасер - 56')