Испанският шампион Барселона постигна лесна победа при гостуването си на Спортинг Хихон в мач от 6-ия кръг на Примера дивисион.

Срещата на стадион "Ел Молиньон" завърши с категоричното 5:0 за каталунците, като през първото полувреме головете паднаха в рамките на три минути. Първият беше дело на Луис Суарес (29), който се разписа след асистенция на Арда Туран, а вторият реализира Рафиня Алкантара (32) след пас на Серхи Роберто. Неймар в 81-ата минута също беше точен, а малко след това и турският национал вкара за 4:0. В 88-ата минута Неймар заби второто си попадение.

Така Барса се изкачи на върха в класирането с 13 точки, колкото има и Реал Мадрид. "Белият балет" обаче е с мач по-малко, като тази вечер гостува на Лас Палмас. Хихон пък остава със 7 т. и е на 12-то място. Това беше и първата среща на каталунците без контузената им звезда Лео Меси, който няма да играе още срещу Борусия Мьонхенгладбах в Шампионска лига и Селта в Ла Лига.

Луис Енрике избра Туран за заместник на Меси, а сред стартовите му 11 имаше няколко изненади. Лука Дин беше предпочетен пред Алба, а Иван Ракитич и Андрес Иниеста седнаха на резервната скамейка за сметка на Андре Гомеш и Рафиня. В центъра на защитата пък Жереми Матийо беше избран пред Хавиер Масчерано за партньор на Жерард Пике.


Мачът започна в спокойно темпо, като в отсъствието на Лео Меси в първоначалните минути Неймар се опита да се нагърби с диригентската палка, но срещаше грубите шпагати на отбраната на домакините. След почти десет минути игра Лора спъна откъсващият се Рафиня, но получи само жълт картон за нарушението. Зад топката застана Неймар, но ударът му срещна стената, след което вратарят улови без проблеми.

След четвърт час игра Туран с глава свали към бразилската звезда на гостите, който от вратарското поле овладя на гърди и се опита да стреля със задна ножица, но беше блокиран. В 20-ата минута Тер Стеген не се разбра със защитата пред себе си, със закъснение скочи да улови топката, хвана я, но излезе извън наказателното поле. Съдиите отсъдиха фаул на опасна позиция, но Хихон не се възползва добре и с лека лъка пропиля отличния шанс, след като Родригес центрира неточно.

В 26-ата минута Барса създаде най-доброто си положение за гол. Защитата на домакините сбърка, кълбото стигна до Гомес, който шутира мощно, но над вратата. След половин час игра нямаше какво да спаси Спортинг. Тогава двама футболисти сгрешиха при изнасянето, топката стигна до Туран, който с брилянтен пас от центъра изведе Суарес сам срещу Куеляр. Уругваецът с технично отиграване го преодоля, след което нямаше как да сбърка на опразнената врата – 1:0!

180 секунди по-късно шампионите тотално убиха интригата. Неймар демонстрира отличен поглед върху играта, пусна пас вдясно към Роберто, който центрира във вратарското поле. Там връхлитащият Рафиня засече с глава и удвои преднината на гостите. Началото на второто полувреме започна с нова неумела намеса на Тер Щеген, която беше поправена от Пике, който изби в корнер. След неговото изпълнение вратарят улови.

В следващите минути Барса намали темпото и същевременно не позволяваше опасности пред вратаря си. В 77-ата минута домакините останаха с човек по-малко на терена, след като Лора беше изгонен за втори жълт картон, това предреши крайния изход на мача и малко по-късно Неймар се разписа. Роберто направи пореден отличен пробив отдясно, намери Туран в наказателното поле, който нацели гредата. При добавката обаче бразилецът не сбърка за 3:0! Малко по-късно Туран с глава покачи на 4:0 след третата асистенция на Роберто, а до края Неймар беше точен за крайното 5:0 след пас на резервата Денис Суарес и хубав удар в даления ъгъл.

Спортинг Хихон – Барселона 0:5

Голмайстори:

0:1 Суарес (29)
0:2 Рафиня (32)
0:3 Неймар (81)
0:4 Туран (85)
0:5 Неймар (88)

Хихон: Куеляр, Рамос, Перес, Аморебиета, Кастелано, Алварес, Начо, Бургуи, Родригес (77-Перейра), Гомес (68-Нди), Коп (68-Кастро)
Треньор: А. Фернандес

Барселона: Тер Стеген, Дин, Матийо, Пике, Роберто, Гомес, Бускетс (69- Д. Суарес), Рафиня, Неймар, Туран, Суарес (72-Алкасер)
Треньор: Л. Енрике

Стадион: "Ел Молиньон"
Съдия: Карлос Дел Черо Гранде
Жълти картони: Лора (Спортинг)
Червен картон: Лора 74’ (Хихон)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/yDb4pulOo74" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>