Уругвайският нападател на Барселона Луис Суарес получи втора Златна обувка в кариерата си - награда, която се връчва на най-резултатният футболист в местните първенства в Европа за миналия сезон.

Суарес има 40 попадения в 35 мача за Барселона, като помогна на отбора за спечелената шампионска титла. Иначе той завърши кампанията 2015/2016 с общо 59 гола в 52 мача във всички турнири. Общият му баланс за Блаугранас след пристигането му е 93 попадения в 108 мача.

"Искам да благодаря на Барселона за това, че съм тук. И също така ми помагат да реализирам моите мечти и желания. Имам обаче уникални съотборници, които правят за мен нещата много по-лесни. Надявам се, че ще завърша кариерата си тук", заяви 29-годишният Суарес, който излезе на сцената да получи наградата си заедно с двете си деца.

Той признава, че е имал трудни времена в живота и в кариерата си преди да се присъедини към Барселона, където той само вкарва топката във вратата след труда на останалите преди него.

Трудните моменти са били четирите месеца лишаване от права да играе заради инцидента с ухапването на Джорджо Киелини по време на мача Уругвай- Италия на Световните финали в Бразилия. И именно заради подкрепата, която получил от Барселона, той се надява да завърши кариерата си в този клуб.

Луис е получавал Златната обувка и като футболист на Ливърпул през сезон 2013/2014, когато вкара 31 гола и помогна на отбора да завърши 2-и в Премиършип. През същата година обаче подели наградата с Кристиано Роналдо от Реал Мадрид.