Звездата на Барселона Неймар няма да лежи в затвора, уверяват специалисти по наказателно право в Испания. От прокуратурата имат обосновано предположение, че футболистът и баща му съзнателно са извършили измама при трансфера на Неймар от Сантос в Барселона.

Както е известно, прокуратурата в Испания поиска 2 години лишаване от свобода за кариоката и глоба, но според мнозина това е добре обмислен ход. Защото не води до престой зад решетките, а само до пробация!

Интересното е, че според испанското законодателство всяка ефективна присъда под 2 години може да бъде изменена в пробация, ако осъденото лице не е извършило други криминални деяния.

От бразилската инвестиционна компания DIS настояват за затвор до 5 години, но в случая желанието им няма никаква тежест. Така снайперистът на каталунскя колос остава на свобода.

Случаят е подобен на казуса с Лионел Меси за укриване на данъци от юли 2016 година. Лео получи присъда от 21 месеца, която отново е под въпросния "критичен праг" от 2 години. През декември 2015 година друг играч на Барса - Хавиер Масчерано, беше осъден на 1 години. Отново се стигна само о пробация.