Барселона не показа милост и размаза Алавес с 6:0 насред неговия „Мендисороса” в двубой от 22-ия кръг на испанския шампионат. 

Каталунците вкараха два гола в края на първото полувреме, а в средата на второто за по-малко от 10 минути реализираха още 4, за да стигнат до очакван триумф. 

Така те си върнаха за загубата от новака у дома в началото на сезона, а и показаха на баските, че във финала за Купата на Краля през май ще ги очакват големи неприятности. 

Това бе 8-ият път през сезона във всички турнири, в който шампионите вкарват поне 5 гола. Така съставът на Луис Енрике вече има 48 точки и поне временно излезе начело преди двубоя на лидера Реал. Алавес е 12-и с 27 точки. 


Въпреки предстоящия мач с ПСЖ от Шампионската лига, Луис Енрике пусна максимално силен тим, начело с нападателното трио Меси, Суарес и Неймар. Иниеста остана на пейката. 

Гостите заиграха активно още от началото и в 4-ата минута Меси направи двойно с Неймар, след което стреля по диагонала отляво, но Пачеко се справи. Домакините обаче стояха добре в тези минути и не изпадаха в клуха защита. 

В 15-ата минута Видал овладя една топка на гърди и стреля от въздуха, но над целта. Малко след това Неймар сякаш обърна глезена си, но продължи. В 23-ата минута удар на Меси бе блокиран, а след това се получи разбъркване, но домакините оцеляха. 

Малко след това обаче и Алавес атакува опасно. След контра Ернандес преодоля Дин, за да се измъкне на отлична позиция, но ударът му бе спасен от Тер Стеген. Двубоят обаче бе много динамичен с атаки и към двете врати, макар и класата на гостите да се виждаше. 

Каталунците продължаваха да натискат, но няколкото корнера, които изпълниха не им донесоха успех, а и центриранията не бяха особено качествени. В крайна сметка обаче в последните минути на първата част логичното се случи. 

В 37-ата Видал подаде от крилото, а Луис Суарес се измъкна, за да засече и да открие. Само 3 по-късно интригата на практика приключи, след като удар на уругваеца бе избит, но Неймар бе на точното място и направи 2:0 за шампионите. 

Втората част започна с пропуск на домакините, след като Сантос стреля неточно от чиста позиция. Гостите действаха спокойно след добрия си аванс и знаеха, че няма как да изпуснат успеха. 

И за да са сигурни в това, вкараха още 4 бързи гола. В 59-ата минута Меси вкара дежурното си попадение, а след това Алексис нямаше късмет и си отбеляза автогол. В 65-ата минута Ракитич реализира за 5:0 след хубав удар в далечния ъгъл, а Суарес реализира след добавка шестото попадение. 

До края гостите имаха възможности да увеличат още аванса си, но се отчетоха с няколко пропуска, като Суарес пропусна да реализира хеттрик. Тер Стеген пък спаси изстрел на Ернандес, за да запази вратата на шампионите суха. 

Алавес – Барселона    0:6

0:1    Луис Суарес 37
0:2    Неймар 40
0:3    Меси 59
0:4    Алексис 63 автогол
0:5    Ракитич 65
0:6    Луис Суарес 67

Алавес: Пачеко, Вигарай, Алексис, Лагуардиа, Ернандес (87 Раул Гарсия), Йоренте, Торес, Собрино, Катай (57 Оскар), Кръстичич (46 Фер), Сантос
Барселона: Тер Стеген, Видал, Юмтити (66 Алба), Матьо, Дин, Ракитич, Бускетс (66 Иниеста), Гомес (72 Сержи Роберто), Меси, Суарес, Неймар