Кой е виновен за поредицата от слаби резултати на Барселона през този сезон? Играчите или треньорът Луис Енрике? Някои специалисти обвиняват специалиста, други намериха изкупителни жертви в лицето на новите попълнения и неубедителния Жереми Матийо.

Фактите обаче говорят, че треньорът не вярва в голяма част от шестимата играчи, които клубът привлече през лятото. Барса похарчи над 100 милиона евро с бонусите за Яспер Силесен, Самюел Юмтити, Люка Дин, Денис Суарес, Андре Гомеш и Пако Алкасер.

Двама от тях не са играли и в 22% от мачовете, а други двама не са достигнали 38% от мачовете на тима през кампанията. Андре Гомеш е със 77.5.% изиграни мачове, но пък е под всякаква критика и с негово участие тимът записва доста по-слаби резултати. 

Яспер Силесен е взел участие в 21.9% от мачовете на каталунците и не впечатли особено, когато получи шанс за изява. Гомеш пък е използван в 50.6% от игровото време, но изобщо не прилича на футболист, който струва 35 милиона евро. За капак "блаугранас" могат да се изръсят с още 20 милиона евро, които Валенсия успя да договори за него под формата на бонуси за постигнати резултати.

Люка Дин струваше 16.5 милиона евро, плюс още четири милиона под форма на бонуси. Французинът започна сравнително добре, но после се "загуби по трасето", участвайки в 47.8% от срещите на отбора.

Денис Суарес притежава голям талант, но със своите 23 години не е готов да понесе отговорност при отсъствието на лидерите в средата на терена. Той е играл в 66% от мачовете, но едва в 37.2% от игровото време. През януари се намираше във възход, който набързо изчезна.

За Пако Алкасер вече се носят легенди, които са под формата на вицове. Барса се изръси с 32 милиона евро за него и трябваше да чака до 4-и февруари (!), за да види неговия първи шампионатен гол. "Кривата кримка" има 41.3% изиграни мачове, но е играл в едва 21.3% от времето. Мнозина се питат с какво Пако е по-добър от юношата на Барса Мунир, който играе силно за Валенсия.

Единственият, който оправдава напълно инвестицията от 25 милиона евро е централният защитник Самюел Юмтити, с когото Барса доскоро имаше 18 победи в 18 мача в Ла Лига. Фантастичната среия на французина беше прекъсната миналия уикенд, когато каталунците паднаха с 0:2 от Малага като гости. Здравенякът има 77.8% записани минути и е играл в 81.3% от времето.

Критиките към Луис Енрике заваляха и след пускането на Жереми Матийо в игра. Застаряващият французин често е контузен, а когато получава шансове за изява, не може да впечатли особено. Негова груба грешка доведе до загубата в Малага, а в Торино дефанзивният футболист беше един от най-слабите на терена.