Шампионът Барселона продължава да мечтае за титлата, побеждавайки Виляреал с 4:1 в двубой от 36-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Над всички отново беше Лионел Меси, който първо асистира за откриващия гол на Неймар, а след това върна аванса на своите след солова акция. Между двете избухвания на Лео се стигна до изравнителен гол за Виляреал, дело на Седрик Бакамбу.

В играта на Барса продължаваше да лъха голяма несигурност, но нещата си дойдоха по местата двайсетина минути преди края на мача, когато Луис Суарес завърши майсторски бърза контраатака. В 82-ата минута Меси сложи точка на спора от дузпа.

Така Барса събра 84 точки на върха и води с три на втория Реал Мадрид, който обаче има два мача по-малко. Виляреал е пети с 63 пункта и почти сигурно няма да играе в Шампионската лига.


Двубоят започна доста спокойно, като гостите се отбраняваха много организирано и в един момент принудиха шампионите да пробват много рисковани подавания, които не се получаваха в голямата си част. 

Вместо това Виляреал атакува чрез бившия футболист на домакините Дос Сантос, но опитът на Марио да намери свой съотборник в наказателното поле завърши с изчистване.

До първия удар към вратата на гостите се стигна чак в 19-ата минута, когато Андрес Фернандес спаси тупалката на Луис Суарес, но точно педи това реферът маркира игра с ръка на Алваро пред границата на наказателното поле. Меси стреля точно, но много слабо в ръцете на стража.

Още при следващата си атака Барса откри чрез Неймар, който превърна Виляреал в любимия си противник на стадион "Ноу Камп", вкарвайки му шест пъти в четири мача. Кариоката получи от Лионел Меси и вкара без проблеми, намирайки се на една линия с последния в защита при паса на аржентинеца.

Преди изтичането на половин час игра Лео Меси шутира технично, но покрай гредата. Така се стигна до 32-ата минута, в която Седрик Бакамбу се измъкна зад защитата на Барса след извеждащо подаване на Солдадо и вкара в долния десен ъгъл!

Седем минути след шока Барса сътвори прилична атака чрез човека-оркестър Лео Меси, който сложи топката на главата на Жерард Пике, но защитникът не нанесе точен удар с глава на далечната греда. Шокът за домакините можеше да стане още по-голям но ударът с глава на Солдадо мина покрай дясната греда!

В последната минута на първото полувреме петкратният носител на Златната топка Лео Меси продължи да носи Барса на гърба си, вкарвайки в долния десен ъгъл след солова акция в момента, в който Виляреал дори изглеждаше по-опасен.

След почивката Неймар се опита да намери Меси с успоредна на голлинията подаване, но бранител пресече. После Люка Дин се опита да стреля по диагонала отляво, но без особен успех. Самият Меси взе нещата в свои ръце и би мощно с десния крак, но Фернандес парира.

Най-после се стигна до спокойствие в играта на шампионите двайсетина минути преди края на редовното време, когато Луис Суарес финтира бранител и отбляза по майсторски начин след бърза контра и подаване на Сержи Роберто.

Близо пет минути след това Меси изведе Неймар сам срещу вратар, но кариоката реши да прехвърля и подаде топката на Фернандес. "Жълтата подводница" контраатакува и Бакумбу излизаше на празна врата, но Жерард Пике го изпревари и изчисти в последния момент.

Интригата приключи в 82-ата минута, когато Меси вкара отсъдената за игра с ръка на Коста дузпа с изпълнение "Паненка". Реферът правилно посочи бялата точка, след като защитникът на гостите спря с ръка удар на Луис Суарес който получи подаване от Неймар, който нахлу в пеналта с ефектен финт покрай защитник.

Към края на срещата Андрес Иниеста стреля право в ръцете на вратаря, а Луис Суарес - покрай дясната греда. В добавеното време Дос Сантос напредна добре и отправи точен изстрел, но Тер Стеген се разтегна и спаси.

Барселона - Виляреал 4:1

1:0 Неймар - 21'
1:1 Седрик Бакамбу - 32'
2:1 Лионел Меси - 45'
3:1 Луис Суарес - 69'
4:1 Лионел Меси - 82', дузпа

 

Барселона: Тер Стеген, Пике, Юмтити, Дин (Алба - 75'), Роберто (Масчерано - 78'), Бускетс, Иниеста, Ракитич (Гомеш - 83'), Меси, Неймар, Луис Суарес

Виляреал: Фернандес, Мусакио, Алваро, Марио, Коста, Дос Сантос, Родри, Тригерос, Сориано (Азуага - 72'), Бакамбу (Адриан - 83'), Солдадо (Сансоне - 72')