Головете са прекия път към победите във футбола, но невинаги гарантират трофеи. Точно такъв е примерът през този сезон, защото нито един от реализаторите в европейските топ-първенства не успя да стане шампион.

В Испания Лионел Меси наниза цели 37 попадения, но Барселона сдаде титлата, отстъпвайки на вечния враг Реал Мадрид. Лео мъкнеше лишения от баланс отбор на гърба си, вкара два гола насред стадион "Сантяго Бернабеу", носейки победата в добавеното време, но неговите усилия не стигнаха за триумф в Ла Лига.

Интересното е, че на второ място сред най-добрите стрелци в Ла Лига е още един играч на Барса - Луис Суарес (29 гола). Меси все пак си гарантира спечелване на Златната обувка, която се дава на най-добрия реализатор на Стария континент. 

Във Висшата лига най-добър стрелец се оказа Хари Кейн (29 гола), завършил също на второ място със своя Тотнъм. Англичанинът наниза цели осем гола през месец май, като за последно това беше правил Суарес с екипа на Ливърпул.

В Бундеслигата голмайстор за първи път стана Пиер-Емерик Обамеянг с 31 попадения. Той се утеши с трето място в таблицата, защото този път РБ Лайпциг се вклини между рурци и шампиона Байерн Мюнхен.

Един Джеко (Рома) също мушна 31 попадения през кампанията в италианската Серия А, които стигнаха на "вълците" за сребърните медали. За босненеца това беше най-добрият сезон в професионалната му кариера, защото до момента не беше вкарвал повече от 26 гола за една кампания.

Водещият голаджия във френската Лига 1 също се утеши с второ място. Единсон Кавани вкара 35 гола, но неговият ПСЖ беше детрониран от сензацията Монако.

Най-сериозният конкурент на Меси за Златната обувка се оказа Бас Дост. Холандският снайперист на Спортинг Лисабон избухна с с 34 гола в португалския шампионат, но също като Обамеянг се задоволи с трето място в крайното класиране.