Цели 21 младоци от академията на Барселона са дебютирали за първия отбор през последните пет години, изчисли каталунският вестник "Спорт".

Както е известно, снощи наставникът Ернесто Валверде хвърли в мача срещу Мурсия Хосе Арнаис, който дори вкара третото попадение при класическата победа. Като резерва пък се появи друг дебютант - Марк Кукурела.

При пристигането си в клуба през 2013 година Тата Мартино даде шанс на трима играчи от Ла Масия - Патрик, Адама и Донгу, като в момента нито един от тях не е в клуба.

При Луис Енрике (2014-2017) своя дебют за първия отбор направиха 16 играчи от академията на "блаугранас". Само Мунир Ел Хаддади и Сандро Рамирес успяха да се задържат трайно в групата, но постепенно бяха принудени да търсят късмета си другаде.

Карбонел, Сампер, Халилович, Гумбау, Айтор, Камара, Борха Лопес, Марлон и Нили трябваше да напуснат, за да играят често с оглед развитието си. Аленя, Кардона и Каптум са в дублиращия отбор на Барса и не се вижда кога ще пробият в първия отбор.

В същото време на стадион "Ноу Камп" са скъпоплатени играчи като Арда Туран, Андре Гомеш и Пако Алкасер, които видимо не пасват на концепцията на Валверде и само "изяждат" местата на талантливите младоци.