Бразилската футболна легенда Роналдо направи сравнение между неговото напускане на Барселона преди години и това на Неймар.

"Играчите на първо място трябва да гледат себе си. Напускането на Неймар прилича много на моето, макар да не знам подробности, то изглежда, че е имал проблеми с ръководството, както имах и аз. Важно е да разбереш къде е най-подходящото място, тъй като това може да окаже сериозно влияние върху кариерата ти. Изцяло се освободих от мисълта да бъда треньор. Не мога да си представя как всеки ден група от 25 футболисти ще ме безпокоят и ще се опитват  да хитруват", каза Роналдо. 

На едва 20 години Луиш Назарио да Лима е вече наричан "феномен", заради головия му нюх, който му донася и наградата "Футболист на ФИФА" за 1996 година. 1996-97 е прекрасен футболен сезон за Роналдо след като вкарва умопомрачителните 47 гола в 49 мача за Барселона във всички турнири. За само един сезон с каталунците, бразилецът печели освен наградата на ФИФА, купата на Краля на Испания, суперкупата на Испания, Купата на Носителите на Купи /КНК/ с негов победен гол.