Голямото дерби на кръга в Испания между Валенсия и Барселона завърши без победител - 1:1, но със сигурност дълго ще се говори за скандално незачетеният гол на Лионел Меси през първото полувремето. При резултат 0:0 Меси стреля от границата на наказателното поле, а вратарят Нето не успя да хване топката и тя мина голлинията. Само реферът Иглесиас Вияноева и помощникът му обаче не видяха това. 

През второто полувреме Родриго направи 1:0 с първия точен удар на Валенсия във вратата на Тер Стеген, а Жорди Алба изравни в 82-та след гениален пас на Меси. Така Валенсия не успя да продължи серията си от 8 поредни мача с победа, докато Барса записа второто си равенство за сезона. 

Въпреки това каталунците остават убедително на върха в класирането с 35 точки, с 4 повече от втория Валенсия. Атлетико Мадрид и Реал Мадрид пък имат по 27.

Барселона “скри” топката на домакините още от първата минута на двубоя, но рядко стигаше до сериозни положения пред вратата на Валенсия. “Прилепите” пък се бранеха задружно и пробваха с бързите си контраатаки да продължат добрата си серия. 

Каталунците опитваха всичко, но удари на Луис Суарес, Лионел Меси и Жорди Алба не успяха да поразят целта. В 30-та минута дойде ужасяващата грешка на реферите. Лео Меси стреля от границата на наказателното поле, стражът на домакините Нето опита да хване наглед лесната топка, но вместо това тя се плъзна между краката му и мина голлинията. Нето все пак успя да я избие, но реферът Иглесиас Вияноева скандално си замълча. Не му помогна и страничният съдия. 

Меси, Суарс и останалите протестираха бурно, докато играта продължи. Нещо повече - при контраатаката Валенсия можеше да вкара. Ударът на Симоне Дзадза обаче мина на сантиметри от страничната греда. Последва прекрасен удар на Меси от фаул, при който Нето вече се намеси подобаващо и спаси. 

През второто полувреме изглеждаше, че гостите отново контролираха играта, но така и не успяваха да пробият защитата на Валенсия. “Прилепите” пък удариха в 60-та минута. Гуедеш и Гая комбинираха по лявото крило, след което последва остър пас по земята, а Родриго на метри от голлинията вкара за 1:0. Това беше първи точен удар на Валенсия в мача и 9-ти гол в 11 мача на Родриго. Малко след това Валенсия поиска дузпа за нарушение на Юмтити в наказателното поле срещу Родриго, но сигнал не последва. 

Барса се впусна в непрестанни атаки, за да стигне поне до равенството. И това стана в 82-та минута, когато дойде времето за гениалното отиграване на Меси. Аржентинецът намери в наказателното поле включилия се от дълбочина Жорди Алба и защитникът от въздуха засече топката във врата на Валенсия - 1:1.

Валенсия - Барселона 1:1

1:0 Родриго 60’

1:1 Жорди Алба 82 

Валенсия: Нето, Монтоя, Габриел, Гарай (86 - Весо), Гая, Кондогбия, Парехо, Солер (89 - Мина), Гуедеш, Родриго (82 -Перейра), Дзадза

Барселона: Тер Стеген, Семедо (80 - Видал), Юмтити, Вермаелен, Алба, Ракитич (68 - Деулофеу), Бускетс, Иниеста (72 - Д. Суарес), Паулиньо, Меси, Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/oHMpNzrdhj4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>