Галерия

За първи път в своята история Барселона постигна три поредни победи над Реал Мадрид на стадион "Сантяго Бернабеу" в Ла Лига, след като спечели голямото дерби с 3:0.


Двата гранда си размениха по едно полувреме, като през първите 45 минути шампионите диктуваха събитията на терена, но гол не падна. Малко след подновяването на играта Луис Суарес откри резултата, благодарение на страхотен рейд през центъра на Иван Ракитич. В 64-ата минута Дани Карвахал беше директно изгонен от игра, след като спря топката с ръка на голлинията. Лео Меси не сбърка от бялата точка, за да реши изхода на "Ел Класико". В продължението Алейш Видал оформи класическия успех за гостите.

По този начин аржентинският гений отбеляза 15-то си попадение в дома на Реал и общо 25-то в 37 сблъсъци срещу "белите", което е абсолютен рекорд. С успеха Барса дръпна с 14 точки пред европейския първенец, който е с мач по-малко, но още през декември титлата изглежда мираж за Кристиано Роналдо и компания.


Преди "Ел Класико" Реал беше притиснат до стената и се нуждаеше само от победа, за да скъси изоставането си от каталунците. Това принуди "белите" да натиснат още от 1-ата минута и те стигнаха до корнер, след който Кристиано Роналдо с глава прати топката във вратата. Голът обаче беше правилно отменен за засада на носителя на Златната топка.

В следващите минути шампионите продължиха да доминират, използваха основното оръжие на големия съперник – къси, бързи и точни подавания и това определено създаваше проблеми на Барса. След 10 минути игра Тони Кроос с отличен пас по земя намери непокрития в наказателното поле Роналдо. Португалската звезда замахна да засече с по-слабия си ляв крак, но се размина с топката. След това Андрес Иниеста с чудесна намеса изчисти от крака на връхлитащия Дани Карвахал и предотврати сериозни главоболия за Марк-Андре Тер Стеген.

В следващите минути голямото дерби се играеше буквално на ходом, в определени моменти Барселона губеше битката в средата на терена, което не му даваше възможност да създадат опасна атака. До този момент и Лео Меси беше незабележим, с което стратегията на Зинедин Зидан да му сложи двама персонални пазачи, в лицата на Каземиро и Матео Ковачич, определено сработваше.

<iframe src="https://vk.com/video_ext.php?oid=-22893032&id=456253816&hash=c8ecc56254e534e5" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

После "Ел Класико" се оживи и след половин час играче геният на аржентинеца си каза думата. Меси със скрит пас изведе връхлитащия от втора позиция Паулиньо, който засече от въздуха, но Кейлор Навас с една ръка спаси. В ответната атака Роналдо проби по левия фланг, справи се със Сержи Роберто и потърси далечния ъгъл, но Тер Стеген спаси с крак.

В края на полувремето Барса създаде още една опасност. Меси получи пас пред пеналта, тръгна вляво на наказателното поле и центрира на близката греда. Там Паулиньо засече с глава, но Навас отново спаси удара на бразилския национал. В 43-ата минута Карим Бензема изпревари Томас Вермаелен и засече с глава, но лявата греда го спря от откриване на резултата.

На почивката статистиката показваше 9 срещу 4 изстрела в полза на европейския шампион, като Роналдо беше доста по-активен от Меси и сам беше отправил почти половината удари към вратата на Барса – 4. Втората част започна с по-активна игра на гостите и удар на Луис Суарес беше спасен сигурно от Навас. В 54-ата минута обаче уругвайският стрелец откри резултата. Иван Ракитич проби през центъра, след като Ковачич му отвори коридор в желанието да следи отблизо Меси.

<iframe src="https://vk.com/video_ext.php?oid=-22893032&id=456253818&hash=48a0bdba23a70dea" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Халфът на каталунците продължи към десния фланг към Сержи Роберто, който с едно докосване намери Суарес в наказателното поле и той с шут под плонжа на Навас се разписа за 1:0! В 65-ата минута всичко вече изглеждаше ясно. Суарес беше изведен сам срещу Навас и вратарят спаси. Топката стигна до Меси, който намери уругваеца, но този път гредата го спря от второ попадение. Паулиньо обаче засече с глава и Карвахал изчисти с ръка от голлинията, за което получи директен червен картон.

Зад бялата точка застана Меси, който с безпощаден удар удвои преднината на Барса, за да вкара своя гол №15 в дома на големия съперник и общо 25-ти от 37 мача срещу Реал. После и двата отбора имаха добри шансове за гол, но Навас и Тер Стеген на два пъти с отлични намеси оставиха резултата непроменен. В продължението резервата Алейш Видал се разписа отблизо, за да оформи крайния резултат!

<iframe src="https://vk.com/video_ext.php?oid=-22893032&id=456253821&hash=f24cc733bf2795a8" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Реал – Барселона 0:3

Голмайстори: 0:1 Суарес (54), 0:2 Меси (64-д), 0:3 Видал (90)

Реал: Навас, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Каземиро (72-Асенсио), Кроос, Модрич, Ковачич (73-Бейл), Роналдо, Бензема (66-Начо)
Треньор: Зинедин Зидан

Барселона: Тер Стеген, Алба, Вермаелен, Пике, Роберто (90-Видал), Бускетс, Ракитич, Иниеста (76-Семедо), Паулиньо (84-Гомеш), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Мадрид, ст.: "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Санчес Мартимес
Жълти картони: Рамос, Марсело (Реал); Вермаелен, Бускетс (Барселона)
Червен картон: Карвахал 64' (Реал)