Три неща са сигурни в живота - смъртта, данъците и…доминацията на Реал Мадрид и Барселона в световния футбол. Така беше и през календарната 2017 година, в която “Кралете” от Мадрид си извоюваха статута на №1. Статут, поразклатен в началото на този сезон от Лео Меси и Барселона. 

Но как започна всичко. Зинедин Зидан и момчетата му спечелиха първата си титла на Испания от сезон 2011/2012. Направиха го с блестяща игра, в която Лука Модрич и Тони Кроос дирижираха всичко с фините си пасове, а Кристиано Роналдо завършваше усилията им. Откритието на предишния сезон бе Марко Асенсио, който развълнува света с футболния си талант и фината левачка. Позабравеният Иско пък грабна шанса си в перфектния момент и бе като нов трансфер за Реал. От тези, “галактическите”. 

Може би титлата в Испания бе решена от резервите. В напечените моменти, когато програмата бе толкова сгъстена, Зидан пускаше в игра гладните за слава и успехи Алваро Мората, Марко Асенсио, Лукас Васкес, че дори и Хамес Родригес и нещата се получаваха. Характерът на “Кралете” също бе ключов. Реал спечели толкова много мачове в последните минути, правеше обрати и караха съперниците им да се чувстват неспокойни дори при преднина от 2:0. Разбира се, имаше го и съдийският фактор. Доста бяха скандалите през годината. Реал получаваше леки “намигвания”, които липсваха в мачовете на Барса. В крайна сметка в края на сезона се настани усещането, че мадридистите заслужиха титлата си. 

Още повече, че Реал стана първият клуб в модерната история на футбола, успял да защити трофея си в Шампионската лига. Вероятно още дълго ще се говори за мачовете с Байерн Мюнхен, когато испанците бяха подбутнати от съдиите, но историята ще помни само това - Реал взе 12-та. И втора поредна. А Кристиано Роналдо спечели за 5-ти път в кариерата си “Златната топка”, като изравни с това големия си съперник Лионел Меси. 

Аржентинският маестро пък отново бе талисманът на Барселона. И колкото и Роналдо да обясняваше на висок глас, че е най-великият в историята на футбола, за повечето е ясно, че гений като Меси се ражда веднъж на 100 години. През 2017 година CR7 показа, че не е онзи звяр, който бележеше и без положение. Особено през настоящата кампания португалецът е доста далеч от истината и често е освиркван дори от феновете на “Барнабеу”. Настани се мнението, че Реал може да се справи без Роналдо, но Барса без Меси - не!

Новата кампания започна с невиждан побой на Реал над Барса за Суперкупата на Испания. “Кралете” четоха здрава лекция на каталунците и още преди да бе започнал сезонът се заговори, че Барса няма да конкурент на Реал. Още повече, че една от звездите Неймар заби звучен шамар на каталунците и премина в ПСЖ с рекорден трансфер. 

Няколко месеца по-късно нещата са такива - Барселона е убедителен лидер в класирането на Ла Лига. На цели 14 точки пред Реал! Нещо повече - каталунците разнебитиха Реал в голямото дерби “Ел Класико” преди седмица, а 3:0 над “Бернабеу” бе най-малкото, с което се отърваха мадридистите. Всъщност, дори в шампионския предишен сезон Барса отново покори “Бернабеу”. Дълго ще се помни голът на Лионел Меси в 92-та минута за 3:2. Момент, който бе увековечен с жеста на аржентинецът, който развя победоносно фланелката си пред слисаните фенове на Реал. 

Иначе Роналдо и Меси продължиха да чупят рекорди през 2017 г., така както го правеха вече повече от десетилетие. Най-вероятно векове напред ще продължават дискусиите кой от двамата е по-велик. И дали някой въобще може да измести Пеле и Марадона от трона на световния футбол.

През отиващата си след часове година в испанския футбол сериозно отстъпление записа Атлетико Мадрид. Хората на Диего Симеоне отстъпиха от статута си на “Робин Худ”. “Дюшекчиите” вече не “крадяха” от “богатите” (Реал и Барса), а за сметка на това получиха ембарго за привличането на нови играчи. Именно това задържа Антоан Гризман в клуба, но вече за всички е ясно, че французинът най-вероятно ще напусне през лятото. А защо не и още януари. Тогава пък повторен дебют ще запише Диего Коста, който тренира за здраве с Атлетико от началото на сезона заради ембаргото. 

Севиля и Виляреал също изградиха боеспособни отбори. Привлечени бяха интересни играчи. Валенсия започна добре настоящия сезон, но в последствие допусна спад и едва ли някой очаква да бъде конкурент на Барса за титлата. Всъщност, едва ли има човек, който мисли, че каталунците ще изпуснат титлата тази година. Тимът на Ернесто Валверде играе страхотен футбол, вече много по-прагматичен и дисциплиниран. Отборът вкарва много, а в същото време допуска малко. Ако не вярвате, питайте Зидан и Реал от последния мач. 

“Пилците се броят наесен”, казваме в България. В големия футбол сметките излизат наяве през май. За кого ще излязат криви, имаме няколко месеца да почакаме. За всички обаче е ясно, че Реал и Барса ще продължават да четат лекции по футболните терени. Ще бъдат големите фаворити във всеки мач, в който излизат на терена и ще продължават да радват (и дразнят) милиарди. Същото се отнася за Меси и Роналдо. 

Казах ви: три неща са сигурни в този свят и Барселона (Меси) и Реал (Роналдо) да бъдат на челните заглавия са едно от тях.

Христо Николаев, Gol.bg