Барселона се класира на полуфиналите за Купата на Испания, след като победи Еспаньол с 2:0 в реванша на стадион "Ноу Камп". Така носителят на трофея за последните три издания продължава напред с обща голова разлика 2:1.

Момчетата на Ернесто Валверде набързо взеха нещата в свои ръце и след 25 минути игра дръпнаха с два гола, дело на обичайните заподозрени Луис Суарес и Лионел Меси.

В средата на второто полувреме дебют за "блаугранас" направи най-скъпата клубна покупка Филипе Коутиньо, заменил капитана Андрес Иниеста. Меси можеше да се разпише още веднъж в 88-ата минута, но нацели гредата след удар с глава.


Домакините натиснаха още от самото начало и макар да не стигаха до чиста голова възможност, напълно контролираха развоя на случващото се на терена. Така преди да изминат десет минути игра носителят на трофея за последните три сезона откри резултата. Лео Меси пусна за Алеиш Видал, който центрира към втората греда и там Луис Суарес отбеляза с глава.

Гостуващият отбор се опита да отвърне веднага и стигна до първи изстрел към вратата на съперника. Грешка в отбраната позволи на Морено да бие силно с левия крак, но Яспер Силесен не беше затруднен и спаси.

Последваха сравнително спокойни минути, в които момчетата на Ернесто Валверде на два пъти създадоха суматоха в наказателното поле на противника. В средата на първата част Барса нанесе втори удар, когато Лео Меси намери коридор за стрелба и след рикошет в тялото на Налдо матира Пау Лопес.

Суарес можеше да вкара второто си попадение в две ситуации, но първо се размина с топката, а след това имаше претенции за игра с ръка на Наваро, които не бяха уважени от рефера Лаос. Малко след това и Меси потърси втория си гол в мача, но не уцели вратата от доста удобна позиция, за да повтори упражнението в последната минута на първата част.

Десетина минути след почивката солова акция на Лео Меси завърши с негов бомбен изстрел, но кълбото профуча покрай десния страничен стълб след леката намеса на вратаря.

Домакините държаха топката в близо 78% от игровото време след час игра и не позволяваха на градския си съперник да доближава наказателното им поле. Последва период, в който темпото на игра спадна драстично, като дори дейният Лео Меси се беше изолирал от играта.

В 68-ата минута се стигна и до дългоочаквания момент, в който най-скъпата покупка в историята на Барса Филипе Коутиньо дебютира за новия си тим под бурните аплодисменти на феновете, заменяйки капитана Андрес Иниеста.

Противоречивият рефер Лаос взе скандално решение да покаже само жълт картон на Серхио Гарсия, след като резервата на гостите влезе брутално в глезена на Суарес, без изобщо да играе с топката.

Уругваецът все пак се размина с контузия и четвърт час преди края на редовното време стреля от движение след подаване на Коутиньо, но стражът на гостите спаси, за да откаже и Иван Ракитич при опита за добавка отблизо.

Меси продължаваше да тормози противника, залагайки на нов шут извън наказателното поле, но и този път аржентинският гений не успя да намери очертанията на вратата. В 88-ата минута Иван Ракитич центрира отдясно за Лионел Меси, който нанесе удар с глава, но топката срещна левия страничен стълб!

В последните секунди Еспаньол се опита да създаде нещо като хаотичен натиск, но не успя да намери сили и идеи как точно да застраши вратата на далеч по-именития си противник.

 

Барселона - Еспаньол 2:0
1:0 Луис Суарес - 9'
2:0 Лионел Меси - 25'

 

Барселона: Силесен, Юмтити, Пике, Алба, Сержи Роберто, Видал (Паулиньо - 63'), Бускетс, Ракитич (Гомеш - 93'), Иниеста (Коутиньо - 68'), Меси, Луис Суарес

Еспаньол: Пау Лопес, Налдо, Ермосо, Наваро, Карикол, Давид Лопес, Фуего, Дардер (Баптистао - 46'), Мата (Мелендо - 87'), Гранеро (Гарсия - 65'), Морено