Барселона - Валенсия, първи полуфинален мач от турнира за Купата на Испания. Стадион "Ноу Камп", 22.30 часа българско време.

 

Групата на Барселона:
Вратари: Тер Стеген, Силесен
Защитници: Пике, Юмтити, Йери Мина, Алба, Сержи Роберто, Алеиш Видал, Дин
Полузащитници: Бускетс, Иниеста, Ракитич, Паулиньо, Денис Суарес, Коутиньо
Нападатели: Меси, Луис Суарес, Алкасер
Контузени: Вермаелен, Дембеле
Извън групата: Семедо, Гомеш

 

Групата на Валенсия:
Вратари: Доменек, Нето
Защитници: Начо Видал, Монтоя, Габриел, Рубен, Гая, Лато
Полузащитници: Парехо, Максимович, Солер, Коклен, Перейра, Торес
Нападатели: Дзадза, Морено, Санти Мина, Вието
Контузени: Мурийо, Гарай, Кондогбия, Гуедеш


Прогноза на Gol.bg:

Барселона приема Валенсия в първи полуфинален сблъсък от турнира за Купата на Испания, преследвайки четвърти пореден трофей. Подобна доминация в надпреварата е постигана за последно от Атлетик Билбао през 30-те години на миналия век.

Интересното е, че след това най-близо до четири поредни трофея е Барса, но точно Валенсия слага край на каталунските мечти, като побеждава "блаугранас" с гръмкото 3:0 на финала през 1954 година.

Барселона доминира в турнира с общо 29 спечелени купи, докато "прилепите" са едва пети в подреждането със седем трофея и общо 16 участия на финал, като техният последен триумф е преди десет години. Гостите са единственият клуб, който е губил три поредни финала в цели два случая: 1944-46 и 1970-72.

Треньорът на гостуващия отбор Марселино призна още вчера, че изпитва сериозни персонални проблеми, защото няма да може да разчита на контузените Мурийо, Гарай, Кондогбия и Гуедеш. Той изрази увереност, че наличните футболисти няма да го подведат, но тимът му има само една победа и едно равенство в последните си шест гостувания.

Каталунците вече се опариха на четвъртфиналите, когато загубиха от градския съперник Еспаньол в първия мач и след това се класираха напред след сравнително трудна победа 2:0 на реванша. Валенсия пък изхвърли миналогодишния финалист Алавес след дузпи.

Барса няма загуба в 31 от последните си 33 мача в надпреварата, спечелвайки 10 от последните си 12 домакинства на този съперник във всички турнири, като в тях е успял да отбележи задължително поне по две попадения. За последно двата отбора се срещнаха в турнира през сезон 2015/16 (пак на този етап), когато Барса се подигра със своя противник, побеждавайки го със 7:0 на своя стадион. Двата отбора се срещат за седми път на този етап от турнира за Купата на Испания. Всеки път, когато "блаугранас" са елиминирали този противник на полуфиналите, след това са печелили трофея.

 

Резултат: Барселона - Валенсия 4:1