Барселона не успя да победи Лас Палмас като гост и равенството 1:1 завърза титлата в Испания. Каталунците са на първото място в класирането, но вече на само 5 точки пред Атлетико Мадрид, който се намира в прекрасна форма. В следващия кръг “дюшекчиите” гостуват на “Ноу Камп” и ще имат възможност да скъсят още повече разликата. 

Лео Меси даде аванс на каталунците с гол от фаул в 21-та минута, но в началото на второто полувреме сънародникът му Джоната Калери изравни от дузпа. 

Барса започна добре срещата и още в 8-та минута можеше да поведе в резултата. Меси и Суарес останаха срещу само един защитник на домакините, но Лео не успя да изведе съотборника си добре, а уругваецът стреля във вратаря. При последвалия ъглов удар Суарес отправи нов удар, но този път далеч от целта. 

В 11-та минута каталунците получиха свободен удар от изгодна за Меси позиция, но аржентинецът стреля неточно. Малко след това Ален Халилович пропусна първото положение за домакините, след като стреля покрай гредата с удар по диагонала. 

Така се стигна до 21-та минута, когато Меси поправи мерника си от свободен удар. Аржентинецът забоде много хубаво топката в мрежата зад Чичизола и направи 1:0. До края на полувремето Барса контролираше нещата, а домакините имаха два шанса, но Халилович и Етебо не затрудниха особено Тер Стеген. 

Второто полувреме започна по перфектен начин за Лас Палмас. Още в 47-та минута Матиас Агирегай стреля с глава след центриране от ъглов удар и уцели гредата. Изненадващо обаче главният рефер Матеу Лахос даде дузпа за домакините. Интерпретацията му бе игра с ръка на Лука Дин. Джонатан Калери застана зад бялата точка и с отсечен удар направи 1:1. 

Очаквано до края на срещата Барса натискаше и опитваше да стигне до победата. В 62-та минута Луис Суарес получи една удобна топка в наказателното поле на Лас Палмас, но ударът му не попадна в целта. Меси също имаше удобно положение, но домакините се бранеха с всички сили. 

Ернесто Валверде пусна в игра Коутиньо, Дембеле и Ракитич, но и това не помогна много за разбиването на домакинския бетон. 

Лас Палмас - Барселона 1:1

0:1 Лионел Меси 21’

1:1 Джонатан Калери 48’-д

Лас Палмас: Чичизола, Агирегарай, Наваро, Галвес, Кастеяно (76 - Мишел), Етебо, Гомес (70 - Акуилани), Халилович, Сампейро (86 - Гарсия), Домингес, Кайери

Барселона: Тер Щеген, Роберто, Вермален, Юмтити, Дин, Бускетс, Паулиньо (63 - Ракитич), Видал (57 - Коутиньо), Иниеста (75 - Дембеле), Суарес, Меси