Бившият испански футболен съдия Урисар Аспирарте беше специален гост на представянето на книгата Христо Стоичков- Историята, като лично легендата Стоичков е поканил рефера, с който влязоха в световния новинарски обмен през 1990-а година. Тогава Стоичков настъпи Аспирарте и получи червен картон, което му донесе и 6-месечно наказание, макар и в последствие намалено.

"Извинете, че не знам български, но не очаквах, че ще бъде толкова официално. Съдиите трябва да имат своите стойности на терена и да имат своят принос към обществото. Мисля, че аз бях 10 години международен съдия, както и вицепрезидент на испанската футболно-съдийска колегия, бяха първите думи на испанеца

"Инцидентът със Стоичков така се раздуха, че след случая дори мои роднини от Венецуела, ми се обадиха да ме питат за здравето. Моите впечатления за Стоичков тогава не бяха от най-добрите, така да се каже. Той имаше голям хъс, много спортна злоба и вулканичен характер. Беше пример за футболист, на който много трудно можеш да съдийстваш. И връщайки се към онзи 5 декември 1990 година, си спомням едно влизане на Чендо - доста остро в краката на Христо. Но не го ритна, затова не го вдигнах картона на Чендо. И масажиста на Барселона потвърди, че Чендо не го ритна. Йохан Кройф протестира, но му казах, че няма за какво. 

"И казах на Кройф, внимавай, че нещата отиват към картон. Той излезе с млада защита и искаше да настрои публиката. И му казах, че ще го изгоня. А той вика- мене ли ще изгониш? Виж публиката как е настръхнала?! И тогава дойде Стоичков да защитава своя футболен баща и той също получи червен картон. В този момент ме заобикалят играчите, дойде и делегата на Барселона и ми казваха: "Внимавай, че нещата могат да стигнат до лош край. И тогава Стоичков дойде и ме настъпи. В първия момент не усетих нищо, но после ме заболя доста. И трябваше масажистът да ми окаже помощ, за да продължа".

"Тогава наказаха Христо за 6 месеца и ме викаха няколко пъти да давам показания. Но след това той се разкая, аз винаги съм го защитавал и затова му намалиха наказанието. След това имах възможност да бъда с него в няколко ТВ-предавания и трябва да ви кажа, че имате една великолепна личност извън терена. И имах възможност да опозная Христо, че е един добър и отзивчив човек, разказа бившият футболен рефер.

Аспирарте не пропусна да подари и сувенир на Стоичков. По случай 100 години от създаването на баската футболна съдийска колегия, българският номер 8 получи възпоменателни жълт и червен картон, а Аспирарте каза: "да му пожелаем да вади само жълти картони".