Повечето отбори в европейския футбол играят скучно и монотонно, смята Шави Ернандес. Бившият капитан на Барселона описа голяма част от отборите в света като скучни. Според него в много мачове липсва скорост, което отблъсква зрителите.

"Отегчавам се да гледам много мачове по телевизията. Когато видя един отбор да излиза в схема 4-5-1 и ми е ясно, че той не иска топката, това ме отблъсква и търся нещо друго, което да гледам. В момента липсва скорост в много мачове", каза Шави пред радио "Каталуня".

Халфът, който в момента играе за катарския "Ал Сад", добави, че гледа с удоволствие Манчестър Сити, който е воден от бившия му треньор Пеп Гуардиола.

"Да гледам Сити на Пеп е истинско удоволствие. Правя го винаги, когато мога. Другите отбори освен Барселона, чиито мачове не пропускам, са Атлетик (Билбао) на Едуардо Берисо и Бетис на Кике Сетиен. Те имат оригинални идеи, показват динамичен футбол и не са прагматични", добави Шави.

Според него футбол като този на Атлетико (Мадрид) не се харесва на феновете, но не обвинява треньора на тима Диего Симеоне. "Чоло е убедил играчите си, че това е единственият начин, по който да се мерят с Барселона и Реал. Те му вярват и го следват."

Легендарният халф на Барселона говори и по темата кой остава най-добър футболист в света. Според него Меси остава №1. Шави вярва, че друг бивш играч на каталунците - Неймар, може да наследи Меси. Той не отписва и новата звезда на ПСЖ и френския футбол Килиан Мбапе, който постоянно е сравняван с Меси.

"Той е на много високо ниво, физически вече е развит футболист, макар и да не е зрял напълно. Трудно е обаче да се предвиди докъде може да стигне. Трябва да се види постоянството му в няколко поредни сезона", обяви Шави, цитиран от "Дневник".

Бившият халф е на мнение, че Неймар трябва да изчисти играта си от някои грешки. Според него бразилецът трябва да покаже зрялост на терена. Шави смята, че Неймар е по-близо да бъде определян за наследник на Меси, отколкото настоящия му съотборник Мбапе.

"Играл съм и съм тренирал с него. Той прави изумителни неща, но понякога не показва зрялост, каквато е нужна за играч, който иска да бъде лидер. Ако го направи, той ще бъде като Меси", обясни Шави.