Бившият бразилски национал Роналдо изобщо не е искал да напуска Барселона в посока Интер през 1997 година, разкри бившият президент на каталунците Жоан Гаспар. През сезон 1996/97 Феномена наниза невероятните 47 гола в 49 мача за "блаугранас" и набързо остана в сърцата на феновете на тима. Сензационният му трансфер в Интер за 27 милиона долара беше огромна изненада за мнозина.

"Роналдо искаше да остане в Барселона, той беше щастлив и имаше желание да преподпише. Ние дори уточнихме детайлите по контракта пред самия играч и двамата му агенти. Беше три часа следобед и решихме да излезем на обяд, за да отпразнуваме споразумението, след което да се върнем в офиса да подпишем документите", разкрива пред Goal.com Гаспар, който е вицепрезидент на Барса по онова време.

"Ние дори вдигнахме тост в ресторанта. Това беше грешка, защото ако не бяхме отишли да празнуваме, а веднага да подпишем документите в офиса, Роналдо щеше да остане в Барселона. По време на обяда един от агентите му излезе да говори по телефона за половин час. Ние не обърнахме внимание на липсата му. Когато се върна, агентът се извини, пи кафе и се върнахме в офиса на президента Нунес."

"Но когато отидохме в офиса, агентите започнаха да увъртат. Казаха на Роналдо да се прибере у дома, след което ще му се обадят. Аз ги попитах дали не искат да преподписваме. Те казаха, че искат, но желанието им е да прегледат отново точките по договора, искайки повече пари. Опитваха се да провалят преговорите."

"Ние подновихме преговорите, но беше ясно, че агентите на играча работят за негов трансфер. Дори преправихме петте точки, за които се бяхме разбрали преди това. Те обаче наложиха шеста, седма точка в договора... Роналдо се разплака, извини се и каза, че агентите му имат по-добра оферта за него, където ще получава доста повече пари."

"Още на следващия ден Интер депозира в сметките на Ла Лига 24 милиона щатски долара, за да платят сумата, заложена в клаузата за откупуване. Ние не искахме да го пуснем и се обърнахме към ФИФА. Арбитражният съд се съгласи с нас и Интер трябваше да доплати още 3 милиона долара."

"Лично казах на Масимо Марати, че това, което прави, не е правилно, защото ние водихме преговори и се бяхме разбрали. Почти преподписахме. Той винаги е отричал, че сме се били разбрали, но всъщност лъжеше през цялото време. Винаги щом се видим, аз то подсещам за Роналдо. Агентите на играча го убедиха да отиде в Интер заради парите."

"През 2002 година Роналдо ми каза, че ще се върне в Барселона, ако и ние излезем с оферта като тази на Реал Мадрид. Но тя беше огромна, непосилна за нас. Не можехме да направим такава инвестиция за играч, който си е тръгнал от Барса по такъв начин. Сърцето на Роналдо е повече каталунско, отколкото мадридско, защото той имаше по-добри спомени при нас", завърши Гаспар.

Превод на Gol.bg