Барселона постигна 8-та си поредна победа в Ла Лига, след като надигра с 2:0 като гост Жирона в каталунското дерби. Нелсон Семедо даде аванс на тима на Ернесто Валверде в 9-та минута, а след почивката Бернардо Еспиноса бе изгонен за втори жълт картон. Барса се възползва от численото си превъзходство и в 68-та минута Лионел Меси затвърди успеха.

Със спечелените три точки Барса възстанови преднината си от 5 пред Атлетико Мадрид. Каталунците са на върха в класирането на Ла Лига с 49 точки след 21 мача, Атлетико е с 44, а трети към момента е Севиля с 36, колкото има и Реал Мадрид. Столичани гостуват по-късно тази вечер на Еспаньол.

Домакините опитаха да изненадат големия фаворит в мача с агресивна игра в началото на мача, но много бързо Барса отбеляза гол. Още в 9-та минута в наказателното поле на Жирона настъпи сериозно разбъркване с няколко рикошета. Топката някак попадна на левия крак на Нелсон Семедо, който с кинжален удар в близкия ъгъл прониза Ясин Буну за 1:0.

Жирона опита бързо да върне гола и в 12-та минута домакините поискаха дузпа за нарушение на Жорди Алба срещу Кристиан Суани. Малко след това Педро Алкала стреля с глава, но над гредата.

В 16-та минута Барса можеше да реши всичко, след като Лионел Меси изведе Филипе Коутиньо сам срещу Буну. Бразилецът обаче не успя да чукне топката покрай стража на домакините. Последваха силни минути на тима на Ернесто Валверде, като Меси, Коутиньо и Ракитич имаха изгодни ситуации за втори гол. Домакините пък не успяха да изравнят след удари на Еспиноса, Стуани и Пере Понс. Големият пропуск бе именно на Понс, който опита с добавка да направи 1:1, но Жерард Пике изби топката от голлинията.

В началото на второто полувреме Стуани проби на скорост в наказателното поле на Барса и остана сам срещу Тер Стеген,. Голмайсторът на Жирона стреля много силно в близкия ъгъл, а вратарят на гостите успя да отрази. Малко след това домакините останаха с човек по-малко. Бернардо Еспиноса получи втори жълт картон за нарушение в центъра срещу Луис Суарес и бе изгонен от терена.

Въпреки това възможност за гол имаха домакините. В 55-та минута гостите не успяха да изнесат добре топката, която отново стигна до Стуани. И този път обаче Тер Стеген надигра голмайстора на Жирона.

Така се стигна до 68-та минута, когато Барселона вкара втори гол. Жорди Алба се измъкна от засадата при бърза контраатака, след което подаде на Меси. Аржентинецът остана сам срещу Буну и го прехвърли с копване в типичен стил. Това бе 14-ти гол на Лео в последните 13 мача за Барселона, като освен това регистрира и 9 асистенции.

В 77-та минута Меси можеше да вкара и второто си попадение в срещата. Аржентинецът бе останал очи в очи с Буну, но на метри от него заложи на техниката и не успя да го преодолее. В добавеното време на срещата и Коутиньо профука още една прекрасна възможност.

Жирона – Барселона 0:2

0:1 Нелсон Семедо 9‘

0:2 Лионел Меси 68‘

Жирона: Буну, Алкала, Еспиноса, Хуанпе, Понс, Гранел (86 – Паик), Фернандес, Поро, Порту (80 – Лосано), Гарсия (70 – Луис), Стуани

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Ленгле (77 – Вермаелен), Алба, Видал (58 – Артур), Бускетс (82 – Роберто), Ракитич, Коутиньо, Меси, Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/etFgqJq_CNw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>