Вечните врагове Барселона и Реал Мадрид ще играят на полуфиналите за купата на Испания, отреди тегленият днес жребий. Мачовете между най-успешните испански клубове ще се играят на 6 февруари и 27 февруари. В другата двойка Бетис излиза срещу Валенсия.

За "блаугранас" това ще бъде рекорден девети пореден полуфинал, като тимът преследва и безпрецедентен пети пореден триумф в турнира. Интересното е, че именно Реал Мадрид беше последният отбор, който разплака Барса за Купата на Испания. Това се случи на финала през 2014 година, когато столичани спечелиха с 2:1.

Сезон 2012/13 пък беше последният, в който Барселона не се класира на финала. Причината: Реал Мадрид. Тогава "кралете" елиминираха големия си враг с общ резултат 4:2 точно на полуфиналите. Барселона е рекордьор в турнира с 30 отличия, седем повече от втория Атлетик Билбао. Реал Мадрид е трети с 19 купи. 

До момента Барселона и Реал са изиграли 238 официални мача помежду си. Каталунците са спечелили 113 от тях, а мадридчани имат 95 победи. Двубоите им за Купата на краля са 33, като отново предимството е на страната на Барселона - 14 победи при седем равенства и 12 поражения. 

На 2 март Реал Мадрид приема Барселона в мач от Ла Лига. По този начин, феновете очакват три сблъсъка Ел Класико за един месец, като два от тях ще се проведат в Мадрид в рамките на четири дни.