Испанският шампион Барселона винаги е имал славата на отбор, който играе атакуващ футбол. Изнасянето на топката от вратаря и защитниците е традиция, заложена още от времето на Йохан Кройф на стадион "Ноу Камп".

Интересна статистика показва, че през този сезон дефанзивният вал на каталунците е изиграл важна роля в офанзивен план, следвайки максимата, че най-добрата защита е нападението.

Голмайсторът на отбора Лионел Меси има цели 45 попадения (33 от тях за първенство) и очаквано дърпа отбора напред и нагоре. Луис Суарес е с 23 попадения (20 за първенство), макар да е капо в Шампионската лига.

Трудната победа с 2:1 над Реал Сосиедад в събота дойде след голове на двама защитници. Клеман Ленгле откри резултата с глава, а след почивката Жорди Алба върна аванса на своите с хубав диагонален изстрел с десния крак.

Ленгле и Алба имат общо пет гола във всички турнири, но безспорният голмайстор в защитата на отбора е Жерард Пике. Опитният бранител има цели седем попадения - 4 в Ла Лига, 2 в Шампионската лига и едно за купата на Испания.

Любопитното е, че само Меси, Суарес, Осман Дембеле (14 гола във всички турнири) и Филипе Коутиньо (11 гола във всички турнири) имат повече голове от Пике през кампанията. За сравнение крилото Малком има 4 гола на всички фронтове, взетият под наем през януари нападател Кевин-Принс Боатенг не се е разписвал.

Алба има много важна роля по отношение на асистенциите, защото в Ла Лига е на шесто място с 8 голови подавания, а в Шампионската лига дели второто място с 4 асистенции. За Купата на Испания той има два голови паса.

Друг интересен момент, че защитниците на Барселона са вкарали общо 12 попадения този сезон, докато полузащитниците са едва на кота 10, като половината от головете са дело на Иван Ракитич. Без голове този сезон са Артур, Серхио Бускетс, Ориол Бускетс и Рики Пуиг.