Барселона стана шампион на Испания за 26-и път, след като победи Леванте с 1:0 в мач от 35-ия кръг на Ла Лига, игран на стадион „Ноу Камп”. Това е осма титла за „блаугранас” през последните 11 кампании.

Голямата новина преди мача беше свързана с капитана на каталунците Лионел Меси, който остана на резервната скамейка. Отсъствието му оказа влияние върху развитието на мача, защото двата тима не си вкараха през първите 45 минути.

Нещата се промениха след час игра, когато появилият се на почивката Меси откри резултата в типичния си стил. Той залъга защитник и матира вратаря с хубав фалцов изстрел. Барса трябваше да трепери към края на мача, когато гредата помогна на тер Стеген.

След заслужения успех момчетата на Ернесто Валверде събраха 83 точки, с девет повече от втория Атлетико Мадрид. Три кръга преди края на сезона шампионите подпечатаха спечелването на титлата, защото имат по-добри показатели в директните мачове със столичани.


Домакините очаквано натиснаха още от самото начало и още във втората минута Айтор трябваше да спасява удара на Луис Суарес, който завърши хубава акция, в основата на която бяха Дембеле и Видал. Малко след това стражът спаси тупалка на Филипе Коутиньо, а после включилият се в атака Клеман Ленгле не успя да засече въртеливото центриране в пеналта на Коутиньо.

Вихреният старт беше последван от сравнително муден период, в който играта се водеше в половината на гостите, но те успяваха да противодействат успешно на именития си противник, който искаше да подпечата титлата още днес.

В средата на първото полувреме повратливият Суарес нахлу в наказателното поле и успя да нанесе удар, но Айтор следеше играта и спаси. Не след дълго и бекът Нелсон Семедо опита късмета си с левачката, но без особен успех, защото кълбото срещна тялото на съперник.

Снаряд на Коутиньо извън наказателното поле накара вратаря да улавя сравнително спокойно, а после шутът на Артуро Видал профуча покрай целта. В една от поредните ситуации пред вратата на Леванте Луис Суарес надскочи вратаря, но не насочи кълбото добре с глава от трудна позиция.

Пет минути преди почивката Барселона беше много близо до откриване на резултата, но изстрелът на Коутиньо от пряк свободен удар разтресе напречната греда.

В началото на второто полувреме на терена се появи Лионел Меси, който замени доста дейния в този мач Филипе Коутиньо. Бълхата успя да раздвжи играта на своите, защото напълно очаквано беше труден за опазване, но дефанзивният вал на валенсианци продължаваше да действа на висота.

Ракитич и Дембеле отправиха неточни удари, но логичното все пак се случи в 62-ата минута, когато живата легенда на Барса Лео Меси откри резултата. Той получи подаване с глава от Видал в наказателното поле, финтира защитник и прати кълбото с точен диагонален удар в долния ляв ъгъл.

Леванте беше много близо до бързо изравняване само две минути след това, когато създаде и първата си опасна акция. Майорал излезе сам срщу Марк-Андре тер Стеген, но германецът спаси своите с чудесно спасяване.

Отговорът на Барса не закъсня: Видал получи от Меси, но беше отказан от вратаря, а на отсрещната вратар Моралес шутира високо сам срещу тер Стеген. Барселона продължи да атакува и първо снарядът на Артуро Видал донесе само корнер, а след това соловата акция на Меси завърши с удар в ръцете на вратаря.

Всички фенове на Барса изтръпнаха в 89-та минута, защото гредата спаси домакините. Барди нанесе удар с глава, който хвана тер Стеген в крачка и вратарят улови спокойно топката чак след като десният страничен стълб влезе в ролята на негов приятел...

Барселона - Леванте 1:0

1:0  Лионел Меси – 62’