Барселона спечели титлата в Испания с голяма разлика пред конкуренцията, покорявайки Ла Лига за осми път в последните 11 сезона.

За играчи, треньори, шефове и фенове на каталунския колос обаче кампанията със сигурност ще бъде запомнена като една от най-лошите. Причините за горчивия привкус са две: сензационното отпадане от Ливърпул след класическия успех в първата среща и изненадващото поражение във финала за Купата на Испания от Валенсия в събота.

Момчетата на Ернесто Валверде предвкусваха първи финал в Шампионската лига от 2015 година насам, но бяха изметени с 4:- от мърсисайдци на "Анфийлд", записвайки навярно най-големия срам в новата история на клуба.

Срещу "прилепите" пък Барса можеше да стане първият отбор в историята на испанския футбол, който печели купата на страната пет поредни пъти. Мечтите обаче останаха в кошчето, а бъдещето на треньора Ернесто Валверде беше поставено под въпрос.

Според мнозина главата на специалиста не падна заради публичната подкрепа на тартора в съблекалнята Лионел Меси. Суперзвездата се изказа в подкрепа на наставника си. Вестник "Спорт" разкрива, че все пак на стадион "Ноу Камп" са намерили своето жертвено агне.

Това е спортният директор Пеп Сегура, който не се радва на големи симпатии от футболистите. Отношенията между него и съблекалнята е толкова влошена, че комуникацията практически липсва.

Сегура е обвинен от Меси и компания, че не обръща достатъчно внимание на прочутата клубна школа Ла Масия, правейки неточни покупки. Асовете на отбора смятат, че на стадион "Ноу Камп" пристигат футболисти, които не се подходящи за стила на игра на Барса. Затова играчите дори смятат да натиснат президента Хосеп Мария Бартомеу до уволни подчинения си.

Интересното обаче е, че Бартомеу няма такива намерения, защото това би означавало, че той не може да намери точния човек за поста спортен директор. Сегура би бил третият човек на тази позиция, който напуска от 2015 година насам. Както е известно, негови предшественици бяха Андони Субисарета и Роберт Фернандес.

Все пак има знаци, че Бартомеу не е особено доволен от работата на Сегура и върши част от неговите дейности. Като например пътуването до Холандия и провеждане на преговори с Аякс за трансфера на Френки де Йонг. Босът е изключително активен и по преговорите с Матайс де Лихт и Антоан Гризман.

Уволнението на Сегура обаче би компрометирало самия Бартомеу, затова и той изчаква с решението си. И се нагърбва с повече работа в името на благото на клуба. Тази седмица в Барселона ще се проведе нова важна среща, на която ще се избистри политиката по отношение на трансферите.