Ръководството на Барселона работи усилено по сглобяването на фантастична офанзивна четворка. Както е известно, клубът иска да вземе в пакет Антоан Гризман и бившия си нападател Неймар.

Според куп специалисти каталунците ще разполагат с най-мощната офанзивна линия в новата история на футбола, ако се сдобият с двете си цели, защото те ще си партнират с Лионел Меси и Луис Суарес.

Вестник "Марка" обаче припомня, че Барса няма добри спомени от последната си Великолепна четворка в предни позиции. На старта на сезон 2007/08 президентът Жоан Лапорта привлече Тиери Анри от Арсенал и треньорът Франк Рийкард имаше "луксозен проблем".

Холандецът вече разполагаше с Роналдиньо, Самуел Ето'о и 20-годишния по онова време Меси. И на няколко пъти призна, че предпочита да не пуска четиримата асове едновременно на терена, тъй като това води до дисбаланс на състава.

От всички 58 мача на Барса през споменатата кампания четирите звезди бяха едновременно на терена само четири пъти. Камерунецът се контузи още за купата "Жоан Гампер" и отсъства три месеца. След това аржентинецът получи травма преди заминаването на Ето'о за купата на африканските нации.

След това Лео трябваше отново да влезе в лазарета, за да стори същото и Роналдиньо през март. Меси, Анри и Роналдиньо бяха най-често на терена като офанзивно трио. Но и те го сториха общо само 13 пъти. 

Комбинацията Меси-Анри-Ето'о беше видяна 7 пъти, а триото Роналдиньо, Ето'о и Меси игра само три пъти. По онова време покойният Йохан Кройф обясняваше, че Барса има четирима играчи за три позиции и задачата пред Рийкард и непосилна.

"Ако искате да гледате Фантастичната четворка, по-добре отидете на кино", казваше тогава Крал Йохан. Дали и сега мечтата на Барса да има най-силната атака в историята няма да удари на камък?