16-годишният Ансу Фати записа името си в историята на испанския футбол, но първият му гол в Ла Лига не помогна на Барселона да спечели тежкото гостуване на Осасуна в Памплона. Мачът завърши 2:2, като домакините поведоха през първото полувреме с гол на Роберто Торес, който се разписа и за крайния резултат в 80-та минута от дузпа. 

Между двата гола на нападателя Фати бе изравнил в 51-та и стана третият най-млад голмайстор в Примера дивисион, а Артур бе направил обрат с хубав фалцов удар по диагонала. В крайна сметка Барселона не успя да спечели и второто си гостуване в Ла Лига този сезон, след като на старта загуби шокиращо с 0:1 от Атлетик Билбао. Преди останалите срещи от кръга Барса е на 5-та позиция с 4 точки, с една по-малко от Осасуна. 

Барселона отново беше без големите си звезди Лионел Меси и Луис Суарес и в тяхно отсъствие се очакваше от Антоан Гризман да поведе отбора. През първото полувреме обаче каталунците не показаха много от арсенала си, докато домакините от Осасуна показаха агресивност и класа. Така още в 7-та минута Роберто Торес беше оставен абсолютно непокрит в наказателното поле на Барса след центриране от дясно и от воле “разстреля” Тер Стеген за 1:0. 

Каталунците се опитаха да отговорят, но за първото полувреме така и не създадоха нещо по-интересно пред вратата на противника. В края на първата част Жорди Алба падна в наказателното поле на Осасуна, но телевизионните повторения показаха, че защитникът падна без съприкосновение със защитник. Освен това Алба сам си призна, че няма дузпа. 

На почивката Ернесто Валверде включи в игра топ талантът на Барселона Ансу Фати. 16-годишният нападател бе дебютирал за тима си дни по-рано, а тази вечер влезе и в историята на испанския футбол. Фати реализира в 51-та минута, след като засече с глава центриране на Карлес Перес отдясно. Така Фати, който е на 16 години и 304 дни, стана третият най-млад футболист с гол в Ла Лига. Пред него са само Фабрис Олинга (16 г. и 98 дни) и Икер Муниаин (16 г. и 289 дни).

Голът донесе повече самочувствие на каталунците и в 58-та минута Карлес Перес също можеше да се разпише, но ударът му беше отразен от стража на домакините. 

Голът все пак падна в 64-та минута. След постепенно нападение топката стигна до Артур в наказателното, бразилецът смети посоката и с хубав фалцов удар по диагонала направи 2:1. 

Десетина минути по-късно Барса имаше и претенции за дузпа. Гризман центрира от дясното крило към Фати, който бе изблъскан от защитник на домакините, но главният рефер не пожела да посочи бялата точка. 

За сметка на това в 80-та минута Осасуна изравни именно от дузпа. Жерар Пике изби с ръка едно центриране почти от аут линията и Роберто Торес реализира без проблеми от бялата точка за 2:2. 

В 88-та минута Барса все пак можеше да си тръгне с победата, когато Артур изведе Карлес Перес сам срещу Рубен. Младокът се забави да нанесе удар, а можеше и да подаде на свободния Гризман. В крайна сметка вратарят на Осасуна скъси ъгъла и успя да избие топката от краката на младока. 

Осасуна - Барселона 2:2 

1:0 Роберто Торес 7’

1:1 Ансу Фати 51’

1:2 Артур 64’

2:2 Роберто Торес 80’-д 

Осасуна: Рубен, Видал, Аридане, Д. Гарсия, Еступинан, Мерида (71 - Монкайола), Ойер, Р. Гарсия (65 - Ибанес), Торес, Ямас (78 - Вияр), Авила

Барселона: Тер Стеген, Алба, Ленгле, Пике, Семедо (46 - Фати), Бускетс, Роберто, Де Йонг (82 - Видал), Рафиня (53 - Артур), Перес, Гризман 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Vq-_d-Jhkrw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>