Барселона победи Виляреал само с 2:1 в двубой от междинния шести кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Шампионите откриха още в шестата минута чрез Антоан Гризман, вкарал на близката греда с глава след асистенция на завърналия се от лечение на контузия Лионел Меси.

Артур покачи на 2:0 с невероятна тупалка, но към края на първата част Санти Касорла върна гостите в мача с подобен снаряд. Далеч по-горчивата новина за каталунците се оказа болката в бедрото на Меси, който беше заменен на почивката.

През второто полувреме Барса видимо свали нивото на игра и едва при влизането на Ансу Фати се усети импровизация и хъс. Младокът блесна на няколко пъти, но не успя да отбележи. 

Така Барса взе важна глътка въздух и събра 10 точки, с които се изкачи на четвърта позиция. Виляреал е осми с осем пункта.


Домакините стартираха много силно и логично откриха резултата след една от първите си добри атаки. Завърналият се от лечение на контузия Лионел Меси ознаменува първия си мач като титуляр този сезон с чудесна асистенция за вкаралия деликатно с глава на близката греда Антоан Гризман.

Страхотен пробив на Фирпо даде възможност на Луис Суарес да шутира, но уругваецът беше блокиран. Буквално секунди след това акцията на "блаугранас" беше завършена по фамозен начин, защото Артур "взриви" стадиона с умопомрачителна тупалка от дистанция. Кариоката реши да бие от 25 метра и заби кълбото в горния ляв ъгъл за ужас на вратаря Асенхо.

Гризман имаше още една възможност, но вратарят на гостуващия отбор се намеси. Малко след това зрителите по трибуните изтръпнаха, защото звездата Лео Меси напусна терена и трябваше да получи масаж на лявото си бедро, след което все пак се завърна в игра.

По нищо не изглеждаше, че Виляреал е способен да постави Барса под напрежение, но Санти Касорла беше на друго мнение. Той изстреля истински снаряд от над 20 метра с левачката и препарира безпомощния Марк-Андре тер Стеген, изразил публично претенциите си да замени Мануел Нойер като титулярен вратар на Маншафта.

В началото на втората част долетя още една неприятна новина за Барса, защото в крайна сметка Меси остана в съблекалнята и на негово място са появи Осман Дембеле. На отсрещната врата Касорла беше близо до втори гол, но тер Стеген спаси, а след това Пике изчисти в корнер.

Последва доста постен период, в който и двата отбора изглеждаха доста безидейни и плахи. чак в 78-ата минута се усети оживление по трибуните, дължащо се на влизането в игра на 16-годишната сензация Ансу Фати. Младокът можеше да вкара минута след това, но би над гредата след пас на Гризман, а и после беше маркирана тънка засада.

Фати заложи на диагонален изстрел с левия крак при следващата акция на домакините, но този път кълбото профуча покрай страничната греда. В последната секунда Гризман стреля ефектно от въздуха, но над целта.


Барселона - Виляреал 2:1

1:0 Антоан Гризман - 6'
2:0 Артур - 15'
2:1 Санти Касорла - 44'