Испанската футболна лига поиска от федерацията голямото дерби между Барселона и Реал да бъде преместено в Мадрид заради политическото напрежение в Каталуния. 

Двубоят трябва да се играе ва 26 октомври на „Камп Ноу“, но областта отново е разтърсена от масови протести, след като в понеделник 9 лидери на местните сепаратисти получиха присъди между 9 и 13 години затвор заради ролята си при организирането на референдума за независимост. 

„Ние вече се обърнахме към испанската федерация с молба за промяна на локацията на Ел Класико и двубоят да се състои в Мадрид, заради обстоятелства извън нашия контрол“ заяви говорителят на Ла Лига. 

Съобщените присъди доведоха до масови протести в областта, като 51 души бяха арестувани, а 125 ранени. От ФК Барселона също негодуваха, като към недоволните се присъедини и Пеп Гуардиола. Днес напрежението в столицата на региона остана сериозно. 

Засега не е ясно дали молбата ще бъде уважена, но е много вероятно това да се случи. Вторият мач между големите противници е през март догодина.