Барселона постигна четвъртата си поредна победа в Ла Лига, след като удари с 3:0 като гост Ейбар. Двубоят ще бъде запомнен с това, че за първи път и тримата топ играчи в нападението на каталунците Лионел Меси, Луис Суарес и Антоан Гризман се разписаха в един и същи мач. 

Гризман започна фиестата в 13-та минута, а в 58-та асистира за гола на Меси. Гениалният аржентинецът пък достави последното подаване за гола на Суарес. С този успех каталунците се изкачиха на първото място в класирането с актив от 19 точки, но и мач повече от Реал Мадрид. Столичани, които имат 18 точки, гостуват довечера от 22 часа на Майорка. Ейбар е на 14-то място с 9 пункта. 

Двубоят започна с две опасности пред вратата на Барселона, като в 4-та минута центриране на Фабиан Ореяна не бе засечено от негов съотборник, а малко след това Клеман Лангле можеше да си вкара автогол, след като отклони удар на противников играч.

Така се стигна до 13-та минута, когато каталунците докачаха своя момент и поведоха в резултата. Лангле пусна далечен извеждащ пас към Антоан Гризман, който остана сам срещу вратаря на домакините и хладнокръвно реализира за 1:0. 

Голът не смути много домакините, но така и не създадоха нещо по-интересно пред вратата на Барса. В края на първото полувреме гостите подобриха играта си и изнесоха топката в другата половина. Марко Дмитрович обаче отрази удар на Меси. Аржентинецът имаше и претенции за две неотсъдени дузпи. 

Втората част започна с гол на Барса, след като в 50-та минута Меси изведе Суарес сам срещу Дмитрович и уругваецът реализира, но попадението му бе отменено от ВАР. Малко след това Суарес получи нова възможност, но този път Дмитрович отрази. 

Така се стигна до 58-та минута, когато Барселона успокои мача с втори гол. След атака с по едно докосване Гризман намери Лео Меси на стрелкова позиция и аржентинецът реализира хладнокръвно за 2:0. Осем минути по-късно и Суарес успя да се разпише. Този път асистенцията дойде от Меси, който подаде на Суарес и той на празна врата чукна топката за 3:0. 

Ейбар - Барселона 0:3 

0:1 Антоан Гризман 13’

0:2 Лионел Меси 58'

0:3 Луис Суарес 66’

Ейбар: Дмитрович, Де Бласис, Оливейра, Арбийя, Анхел-Коте, Диоп, Алварес, Леон (63 - Експозито), Ореяна, Шарлис (79 - Кике), Енрик (71 - Инуй)

Барселона: Тер Стеген, Роберто (46 - Семедо), Юмтити, Лангле, Алба, Бускетс, Де Йонг (79 - Ракитич), Артур (71 - Видал), Меси, Гризман, Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1a-t6-QNRJw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>