Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола призна, че е имал нужда от играч като Лионел Меси по време на престоя си в Байерн Мюнхен от 2013 до 2016 година.

Каталунският специалист посочи и една от причините за дълголетието на Бълхата, който ще навърши 33 години следващото лято.

"Един ден Меси ще се откаже и Барса ще се справи с това. Клубът трябва да се подготви за мястото на статуята, която трябва да му издигне, за да му се отблагодари така, както го стори с Ласло Кубала и Йохан Кройф", заяви Гуардиола пред радио Каталуня.

"Звездите в отбора също трябва да тичат колкото останалите, трябва да ги убедиш в това. Понякога обаче им казваш, че няма да ги караш да тичат като 20-годишния футболист в отбора, но им искаш причина да не го правят."

"Ако някой не тича, но вкарва по 3 гола на мач, аз съм съгласен да не тича толкова много. Никой не вкарва по 3 гола на мач, само Меси се доближава до тези показатели. Точно сега Меси трябва да бяга по-малко."

"Той не трябва да тича като луд, няма начин. Ако Лео спринтира така, както го правеше в първия си сезон под мое ръководство, ще се контузва на всеки 3 месеца. Да дозираш натоварването на играчите над 30-годишна възраст е най-трудното нещо за един треньор."

"Има страхотни треньори, които не спечелиха нищо, защото нямат Меси. Аз бях голям късметлия да работя с него, Шави, Иниеста, Алвеш и Пике. И то в перфектната за тях възраст."

"Няма играч, който изобщо да не мисли за защитата, но треньорът трябва да се адаптира към качествата на футболистите си. Когато Барселона играеше по-добре, това се дължеше на факта, че Меси е фалшива деветка. Аз се опитах да играя с фалшива деветка и в Байерн, но нямах играч, който може да дриблира между трима противници, затова бях принуден да търся алтернатива", добави Гуардиола.

 

Превод: Gol.bg