Барселона победи Борусия Дортмунд с 3:1 в двубой от група "F" на Шампионската лига, игран на стадион "Ноу Камп". Така момчетата на Ернесто Валверде финишираха на върха.

Каталунците изиграха солидно първо полувреме, но се разиграха едва към средата му. Луис Суарес откри резултата след подаване на Лионел Меси, а малко след това двамата стрелци размениха местата си и аржентинецът удвои.

Записалият мач №700 за тима Меси продължи да се вихри и след паузата. Той получи жълт картон за симулация, направи нова красива асистенция (за гола на Антоан Гризман) и разклати напречната греда. Така и тримата асове от звездния нов тризъбец MSG (Меси, Суарес, Гризман) успяха да се разпишат днес.

Временно отпускане на домакините и гениалното изпълнение на Джейдън Санчо върнаха надеждите на вестфалци в 77-ата минута. Десет минути след това англичанинът уцели и напречната греда.

Барселона събра 11 точки и кръг преди края спечели групата си. Борусия Дортмунд е трети със седем точки, тъй като вторият Интер (също 7 точки) има по-добри показатели в директните двубои.


Гостите можеха да открият резултата още в първата минута след светкавична контраатака отдясно, при която Ашраф Хакими върна към Нико Шулц, но ударът отблизо на бека беше спасен от Марк-Андре тер Стеген.

Последва продължителен период, в който домакините поеха контрола над мача и често поглеждаха в предни позиции, но завършващият им пас изобщо не се получаваше и скуката постепенно се настаняваше на игрището.

В средата на първата част Луис Суарес прати топката в мрежата след много хубав извеждащ пас на Лионел Меси, но попадението правилно беше отменено заради тънка засада. На отсрещната врата пък засада на Борусия не беше маркирана, но Шулц стреля комично в ръцете на тер Стеген, заемайки ролята на нападател.

Преди изтичането на половин час игра комбинацията между Меси и Суарес отново завърши с попадение, но този път уругваецът се намираше на една линия с последния в защитата на вестфалци и играта беше подновена от центъра.

Претенции на влезлия като резерва Антоан Гризман за дузпа не бяха уважени, но в 33-ата минута Барса удвои аванса си. Този път Меси и Суарес размениха местата си, защото централният нападател пусна за аржентинеца вляво и той завърши с плътен диагонален шут.

Веднага след почивката разкошен пас на Меси към Гризман изведе французина на стрелкова позиция и той завърши с левачката, но Бюрки отрази с крак.

Тъкмо беше изминал един час игра, когато Борусия можеше да намали от нищото, но Юлиан Брандт беше отказан от тер Стеген. Каталунците отново се втурнаха напред и тяхна атака беше завършена по необичаен начин – Меси засече с глава, но неточно.

Лео изригна в средата на второто полувреме, пускайки прекрасен пас за набралия скорост Гризман. Той стреля от движение с левия крак и намери долния десен ъгъл без проблеми.

Четвърт час преди края на редовното време Меси можеше да се разпише за втори път, но разтресе напречната греда при директно изпълнение на фаул. Малко след това Борусия се върна в мача заради гениалното изпълнение на Джейдън Санчо, намерил горния десен ъгъл с мощна тупалка.

В 87-ата минута Санчо можеше да накара домакините да потреперят след нов плътен удар, но този път кълбото срещна напречната греда след намесата на тер Стеген. До края не се случи нищо интересно и "блаугранас" заслужено се класират за елиминационната фаза.


Барселона – Борусия Дортмунд 3:1

1:0 Луис Суарес – 29’
2:0 Лионел Меси – 33’
3:0 Антоан Гризман – 67’
3:1 Джейдън Санчо – 77’


Барселона: Тер Стеген, Юмтити, Ленгле, Фирпо, Роберто, Бускетс, де Йонг, Ракитич (Видал – 78’), Дембеле (Гризман – 26’), Меси, Суарес (Ваг - 90')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Аканджи, Шулц (Санчо – 46’), Пишчек (Загаду - 76‘), Витсел, Вайгъл (Гьотце – 85’), Герейро, Хакими, Брандт, Ройс