Очакваната новина вече е факт! Ернесто Валверде официално бе освободен като треньор на Барселона. 

Минути след полунощ българско време от клуба потвърдиха, че наставникът си тръгва, след като съдбата му така или иначе бе предизвестена. 

"ФК Барселона и Ернесто Валверде постигнаха споразумение за прекратяване на договора на специалиста. Клубът му благодари за неговия професионализъм, отдаденост и позитивно отношение към всички в семейството на Барса. Желаем на Ернесто Валверде всичко най-хубаво в бъдеще" се казва в официалното съобщение. 

Загубата от Атлетико ускори раздялата с Валверде, под чието ръководство за 2 години и половина Барса спечели 4 трофея, от които 2 титли на Испания, но се провали в Европа, губейки от Рома и Ливърпул ключови двубои. 

Балансът на Валверде начело на каталунците не е никак лош – 97 победи, 32 равенства и само 16 загуби, но неубедителната игра през този сезон и колебанията доведоха до уволнението му. 

Доста изненадващо за негов наследник бе назначен бившият треньор на Бетис Кике Сетиен, чийто контракт е до лятото на 2022-а. За поста бяха спрягани Шави, Роналд Куман и Маурисио Почетино, така че изборът на ръководството изглежда определено неочакван. 

Във вторник от 15:30 часа българско време Барса ще даде пресконференция, на която ще бъдат обяснени подробно причините за треньорската рокада. Тогава ще бъде представен официално и Кике Сетиен.