Барселона се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига, след като в реванша на "Камп Ноу" победи Наполи с 3:1 и с общ резултат 4:2 продължава напред в турнира.

Каталунците за пореден път показаха колебание в защита, което на няколко пъти можеше да ги постави в много неприятна позиция. За сметка на това атаката на тима бе на ниво тази вечер и домакините дръпнаха в резултата след голове на Клеман Ленгле (10') и Лионел Меси (23'). В добавеното време на първата част двата отбора изпълниха по една дузпа. Луис Суарес (45+1') бе точен за Барса, а Лоренцо Инсиние (45+5') върна Наполи в мача.

През второто полувреме домакините изпитваха затруднения да укротят мераците на неаполитанци, но в крайна сметка се справиха и резултатът в срещата остана непроменен. 

Така Барса продължава похода си към спасяването на сезона, след като загуби титлата в Ла Лига. На 1/4-финалите каталунците ще се изправят срещу Байерн Мюнхен, който отстрани Челси в другия мач тази вечер. 


Двубоят започна по добър начин за гостите, които стигнаха до сериозна опасност само 90 секунди след първия съдийски сигнал. Подаване отляво стигна до Дрис Мертенс след лоша намеса на Жерард Пике. Топката се чукна коварно в коляното на бранителя и я прати навътре в пеналтерията. Без подготовка, Мертенс стреля от воле по диагонала, но ударът му бе слаб и неточен. Кълбото се удари в лявата греда и излезе в аут.

Напук на силното начало на Наполи, домакините поведоха в резултата в 10-ата минута. Иван Ракитич центрира от ъглов удар, а Клеман Ленгле засече с глава, пращайки топката в далечния ъгъл на Давид Оспина. При борбата за позиция защитникът на каталунците избута с ръце Диего Деме, който пък от своя страна се блъсна в Калдиу Кулибали. Неаполитанци претендираха за нарушение в атака. Съдията Джунейт Чакър се консултира с ВАР и зачете гола.

Попадението успокои домакините и те заиграха по-самоуверено. Това доведе до нов гол в 23-ата минута. Лионел Меси показа класата си и се пребори за топката с трима бранители на Наполи. Аржентинецът падна на тревата, но веднага след това се изправи и със сетни сили стреля между телата двама противникови играчи, пращайки топката неспасяемо за 2:0.

Седем минути по-късно суперзвездата на Барса отново прати топката във вратата. Меси получи страхотно центриране отляво, свали топката с гърди и преодоля Оспина. Нападателят обаче игра с ръка и след намесата на ВАР попадението бе отменено. 

В добавеното време на първата част Луис Суарес направи резултата класически. Наказателният удар бе отсъден за нарушение на Кулибали срещу Меси. Аржентинецът отне топката от сенегалеца в наказателното поле, след което защитникът го изрита. Джунейт Чакър се консултира С ВАР доста продължително, преди да посочи бялата точка.

В четвъртата минута на добавеното време гостите върнаха едно попадение също от бялата точка. Наказателният удар бе отсъден за нарушение на Ракитич срещу Мертенс. Белгиецът сложи крака си пред халфа на Барса, който го повали на земята. Инсиние застана зад топката и не сгреши - 3:1.

През втората част темпото на игра продължи да бъде високо и двата отбора продължиха да се атакуват неуморно. В 53-ата минута Инсиние стреля с глава отблизо. Нападателят насочи топката към центъра на вратата, и Марк-Андре тер Стеген нямаше затруднения да улови.

Постепенно обаче каталунците започнаха с опитите да контролират случващото се на терена. Каталунците гледаха да владеят топката продължително време и не предприемаха излишни рискове в нападение.

В 66-ата минута Меси бе изведен дълбоко в пеналтерията на гостите. Подаването беше леко дълго, но аржентинецът успя да отиграе в опит да намери Суарес, който беше напълно свободен. Подаването на Лео обаче беше пресечено от Оспина.

В 71-ата минута Инсиние центрира в наказателното поле, където дебнеше Ирвинг Лосано. Футболистът успя да засече подаването с глава от трудна позиция и прати топката над напречната греда.

В 81-ата минута влезлият преди секунди Аркадиуш Милик прати топката във вратата на Тер Стеген. Голът му обаче бе отменен, тъй като футболистът се намираше в положение на засада.

Барселона - Наполи 3:1

Голмайстори: Клеман Ленгле (10'), Лионел Меси (23'), Луис Суарес (45+1'д.), Лоренцо Инсиние (45+5'д.)

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Ленгле, Алба, Роберто, Ракитич, Де Йонг, Гризман (Мончу 85'), Меси, Суарес (Фирпо 90+2')
Треньор: Кике Сетиен

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Манолас, Кулибали, Марио Руи, Фабиан Руис (Елмас 79'), Деме (Лоботка 46'), Жиелински (Лосано 70'), Кайехон (Политано 70'), Мертенс, Инсиние (Милик 79')
Треньор: Дженаро Гатузо

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Джунейт Чакър
Жълти картони: Суарес (Барселона); Жиелински (Наполи)