Каталунците в Германия никой не ги брои за живи. Байерн изглежда фаворит да отстрани Барса, а и легенди като Лотар Матеус побързаха да отпишат Меси и компания в предстоящия сблъсък (днес от 22 часа). Все пак има 5 мотива, които Барса ще опита да използва, за да елиминира мюнхенската машина.

1. Промяна в отношението след загубата на Ла Лига
Откакто Барселона хвърли окончателно бялата кърпа във вътрешното първенство след провала срещу Осасуна на "Ноу Камп", Меси и треньорът Кике Сетиен проведоха сериозен разговор с футболистите в съблекалнята. Посланието бе ясно - отборът да хвърли всички сили в името на спечелването на Шампионската лига за първи път от 2015 година насам. Реакцията на тима доведе до съвсем различна версия, която видяхме в следващите двубои. Повече ангажираност, работа в екип, контрол на топката и удари. Това си пролича при голеадата над Алавес при сбогуването с Ла Лига и след това при успеха над Наполи в осминафиналите на ШЛ на "Ноу Камп".

2. Една от последните възможности
Съставът на Барса разполага с доста ветерани - Меси, Луис Суарес, Пике, Артуро Видал, Бускетс и Алба. Те вече са на над 30 години и са към края на своите кариери. Затова и няма да имат много други възможности да бъдат толкова близо до европейския връх. Играчи като чилиеца и Гризман подписаха с Барса, за да стъпят на върха на Европа за първи път. Затова ще бъдат и още по-мотивирани в предстоящия мач с Байерн.

3. Желанието за реванш
Последните два сезона в ШЛ завършиха трагично за отбора на Барселона. Издънките срещу Рома (2018) и Ливърпул (2019) все още са като забоден нож в каталунските сърца, които ще бъдат жадни да се реваншират на феновете си за колосалните издънки. Блаугранас пропиляха сериозен аванс в реваншите, което се дължи и на подценяване. Затова сега в полза на Кике Сетиен и неговите хора говори фактът, че този път лос кулес не излизат с тежестта да бъдат в ролята на фаворити.

4. Екстрамотивирани от самия Байерн
Достатъчно основание е да се биеш да бъдеш европейски шампион и да се реваншираш за издънките през последните 2 години, но играчите на каталунците си добавиха и още една мотивация за сблъсъка с баварския колос. Те елиминираха същия съперник по пътя към короната през 2015-а, а сега бяха сериозно подразнени от думите в германския лагер. Преди няколко дни легендата Лотар Матеус провокира каталунците с изказвания от типа, че Левандовски е по-добър от Меси. За капак сред феновете цари песимизъм, заради което играчите искат да покажат, че могат да се реабилитират и да защитят претенциите си на стадион "Луж" в Лисабон.

5. Меси командва, а Дембеле е скрит жокер
Възстановен от силния удар, който получи срещу Наполи, капитанът на Барса ще бъде в състояние да ръководи отбора си и срещу Байерн. Левандовски е вкарал много повече голове от него този сезон в Шампионската лига, но Меси иска да докаже, че все още е Краля. Лео ще гони своята пета корона в ШЛ, а освен това Сетиен отново ще може да разчита на две ключови фигури, които пропуснаха срещата с Наполи - Артуро Видал и Серхио Бускетс. В групата е и възстановеният Осман Дембеле, който може да се окаже неочакван жокер за лос кулес по пътя към короната.

 

Материал на "Тема спорт"