Решението на Лионел Меси да напусне Барселона е окончателно, пише каталунският вестник "Спорт".

Аржентинецът вече уведоми клуба, че желае да си тръгне още това лято, като се надява да бъде постигнато споразумение за прекратяване на договора и да не се стига до съдебен спор.

ФИФА по никакъв начин няма да възпрепятства трансфер на аржентинеца, ако той използва клаузата в договора си, която му дава право да напусне “Камп Ноу” след края на сезона.

Меси се надява да използва клауза в договора си, според която в края на всеки сезон има правото да прекрати едностранно действащия си контракт.

Клаузата обаче е трябвало да бъде активирана най-късно на 10 юни, за да може да бъде използвана. В същото време в съобщението си до ръководството на "Барса" Меси заявява, че клаузата все още е валидна, тъй като сезонът бе удължен заради пандемията от коронавирус.

Засега няма официална реакция от лагера на каталунците, но испански медии пишат, че клубът е свикал спешно заседание на ръководството.

Така може да се стигне до съд между двете страни, който да определи дали футболистът има право да се възползва от тази клауза. 

От ФИФА обаче няма да се намесят в този спор, който може да бъде разрешен единствено от испански съд. От световната централа винаги дават предимство на правото на футболиста да играе, за сметка на съдебните дела, които могат да се проточат във времето.

Затова световната централа ще даде разрешително на Меси при негов трансфер като свободен агент в негов клуб. От УЕФА също няма да пречат, стига да не бъде погазен нейният Финансов феърплей.