Шесткратният носител на Златната топка Лео Меси може да напусне Барселона само, ако откупната му клауза от 700 милиона евро бъде платена. Това съобщиха от Ла Лига по повод трансферната сага с аржентинския гений, който иска да премине в Манчестър Сити. 

Решението на Меси със сигурност е една от най-сензационните новини в последните години. Той не се яви на днешните задължителни PCR тестове за всички играчи на Барса преди старта на предсезонната подготовка. По график той трябваше в 10:15 часа да бъде тестван на клубната база, но така и не дойде, както бе предупредил по-рано.

Липсата на тест автоматично означава, че Меси няма да започне утре подготовка с отбора. Бойкотът му е в разрез с вътрешния правилник, според който ако бъдат пропуснати 3 тренировки, санкцията е 40 процента от месечната заплата.

"Договорът е настоящ и в него има "клауза за прекратяване", приложима в случай, че Лионел Андрес Меси реши да настоява за предсрочно и едностранно прекратяване на договора в съответствие до 26 юни. В съответствие с разпоредбите и процедурите Ла Лига няма да извърши предварително прекратяване и играчът може да напусне, само ако се покрие освобождаващата му клауза в размер на 700 млн. евро", написаха от Ла Лига, цитирани от Монитор.

Напрежението между играча и ръководството остава сериозно, като е много вероятно двете страни да стигнат до съд. В опит да избегне това, бащата и агент на звездата – Хорхе Меси, е планирал да пътува до Барселона идната седмица, пише Mundo Deportivo.

Таткото има желание да се разбере с президента на Барса Хосеп Бартомеу и професионалните отношения между двете страни да приключат по мирен начин. От страната на Меси са убедени, че имат правната сила да скъсат настоящия договор с каталунците и Ла Пулга да напусне със свободен трансфер.

В същото време босът на Барселона е сигурен, че клубните адвокати ще задържат Лео на "Камп Ноу". Бартомеу е категоричен, че не желае да се разделя със суперзвездата и не е склонен да преговаря за трансферна сума.