Изпитът по италиански език, който нападателят на Барселона Луис Суарес положи с цел издаване на италиански паспорт, беше анулиран от местната финансова полиция. Националът на Уругвай взе успешно своя тест в Перуджа, но се оказа, че темите в него и крайната му оценка са били договорени предварително.

„По време на разследванията, делегирани от февруари 2020 г. на финансовата полиция на Перуджа, свързани с Университета за чужденци, беше открита нередност в изпита по италиански език, проведен от Луис Суарес на 17 септември 2020 г.

От дейността на разследващите стана ясно, че темите, покрити от изпита, преди това са били съгласувани с кандидата, а оценката за представянето му е била предварително направена още преди полагането на изпита, въпреки че по време на дистанционните уроци учителите от университета са преценили, че той е имал елементарни познания по италиански език”, написаха в официално съобщение от полицията и обявиха, че събират документи по случая.

Така засега вземането на италиански паспорт от Суарес е замразено, а освен това нападателят подлежи и на наказание, ако вината му се докаже, уточнява "Монитор".

Докато тече разследването, нападателят финализира детайли по преминаването си в Атлетико Мадрид. Той се оказа ненужен в Барса след идването на Роналд Куман, като се разбра с клуба за разтрогване на договора. В новия си клуб голаджията ще получава по 9 милиона евро годишна заплата, колкото вземаше и на „Камп Ноу“.