Барселона официално започна процес на намаляване на заплатите на играчите и служителите, съобщиха от испанския тим, което е пореден ход за намаляване на ефекта на пандемията от Ковид-19 върху финансовото състояние на клуба.

Барселона обяви рекордни загуби от 97 милиона евро (114,89 милиона долара) по-рано този месец и 14 процента спад в приходите от предходната година, но заяви, че е готов за далеч по-големи съкращения през този сезон.

Клубът наложи временно намаление на заплатите със 70 процента по-рано тази година по време на паузата в испанското първенство, която започна през март и приключи през юни.

"Въздействието на пандемията тази година е много по-силно, отколкото в предходната, при която въздействието беше ограничено до последното тримесечие. Настоящият сезон ще бъде повлиян изцяло от ситуацията, така че отрицателното въздействие ще се умножи многократно", се казва в изявление на каталунците, цитирано от БНР.

"Клубът очаква спад на приходите с повече от 30 процента и затова е принуден да намери незабавни решения, които ще помогнат за намаляване на разходите", обявиха още от Барселона.

Докато всички играчи се съгласиха с предишното намаляване на заплатите и предприеха допълнителен мерки, за да гарантират, че служителите ще продължат да получава пълните си заплати по време на пандемията, сега много футболисти се противопоставят на последните съкращения.

Вратарят Марк-Андре тер Стеген, защитниците Жерард Пике и Клеман Лангле и полузащитникът Френки де Йонг вече са се съгласили с временното намаляване на заплатите, което е включено в новите договори за четиримата, които бяха обявени вчера.