Барселона победи с 2:0 като гост Ювентус в голямото дерби от група "G" на Шампионска лига.

Осман Дембеле изведе гостите напред в 14-ата минута, а в 90-ата Лео Меси беше точен от дузпа, за да оформи крайния резултат. Успехът на каталунците можеше да е далеч по-изразителен, ако не бяха многобройните пропуски пред вратата на Войсчех Счесни.

Италианският първенец вкара три гола, дело на Алваро Мората, но и трите бяха правилно отменени за засади. Като цяло победата на Барса беше напълно заслужена, а защитата на "бианконерите" игра под всякаква критика.

В класирането Барселона има пълен актив от 6 точки, докато Юве остава с 3 т. В следващия кръг на 4 ноември торинци гостуват на Ференцварош, докато Динамо Киев играе на "Камп Ноу".


Първото полувреме беше в полза на Барса, въпреки че Юве вкара два гола. Те бяха дело на Алваро Мората, но не бяха зачетени заради засади на испанския национал. Така бройката на отменени попадения за нападателя в последните три мача на "бианконерите" нарасна на четири, още срещу Кротоне (1:1) и Верона (1:1) в Серия "А".

Иначе големият сблъсък започна вихрено за Барселона. Още във 2-ата минута Мерих Демирал сбърка с подаването в опасна зона и буквално изведе Лео Меси. Леонардо Бонучи обаче с брилянтна намеса спря аржентинският гений.

Секунди по-късно испанците пропуснаха две последователни възможности да открият резултата. Първо Войсчех Счесни изби удар на Миралем Пянич, а после Антоан Гризман от чиста позиция уцели лявата греда.

Така се стигна до 14-ата минута, когато Барса поведе напълно заслужено. Осман Дембеле беше затворен, но все пак реши да стреля. Получи се лек рикошет във Федерико Киеза, топката прехвърли Счесни и влетя в мрежата му за 1:0!

До края на полувремето защитата на Юве продължи да изглежда като разграден двор. Първо Меси проби и шутира със силния си ляв крак от чиста позиция, но на косъм от гредата. В 35-ата минута Дембеле овладя перфектен пас на шесткратния носител на Златната топка, но ударът му беше блокиран. Топката попадна в Гризман, но той не очакваше открилата се възможност и Счесни го спря.

След почивката Барса натисна Юве пред наказателното поле, но в 55-ата минута Мората вкара за 1:1 след атрактивна асистенция от въздуха на Хуан Куадрадо. Но след дълго преглеждане на ВАР и третото попадение в двубоя на нападателя беше отменено. В 62-ата минута Меси изпревари Бонучи и засече от движение, но отново на сантиметри от целта.

Малко след това удар на Педри беше блокиран, а при добавката Меси не успя да засече с пета. Играчите на Барса обаче не спираха да получават възможности да разиграват опасно в наказателното поле на Юве, но не успяваха да ги оползотворят.

В 69-ата минута домакините можеха да изравнят. Мората върна назад към Деян Кулушевски, който потърси сглобката на вратата, но прати топката в аут. После Адриен Рабио се озова на чиста позиция, но шутът му беше безобразен.

В 72-ата минута Меси се справи с Бонучи и Демирал в наказателното поле и точно преди да стреля от чиста позиция, Данило с чудесен шпагат успя да го спре. 180 секунди по-късно Барселона пропусна да сложи точка на спора. Меси изведе Гризман, който потърси далечния ъгъл, но не уцели вратата.     

В 85-ата минута Демирал беше изгонен за втори жълт картон, а в продължението Барса стигна до втори гол. Федерико Бернардески спъна Ансу Фати в наказателното поле и от последвалата дузпа Меси не сбърка за крайното 2:0.

Ювентус - Барселона 0:2

Голмайстори: 0:1 Дембеле (14), 0:2 Меси (90-д)

Ювентус: Счесни; Куадрадо, Демирал, Бонучи, Данило; Бентанкур (83-Артур), Рабио (83-Бернардески); Киеза, Дибала, Кулушевски (75-Маккени); Мората
Треньор: Андреа Пирло 

Барселона: Нето; Сержи Роберто, Араухо (46-Бускетс), Лангле, Алба; Пянич, Де Йонг; Педри (90-Брайтуайт), Меси, Дембеле (66-Фати); Гризман (89-Фирпо)
Треньор: Роналд Куман

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Дани Макели (Нидерландия)
Жълти картони: Кулушевски, Демирал, Куадрадо, Рабио (Ювентус); Роберто (Барселона)
Червен картон: Демирал 85' (Ювентус)