В неделя на 73 години е починал един от помощниците на Йохан Кройф в легендарния "Дрийм тийм" на "Барселона" от началото на 90-те години - Тони Бруинс Слот.

Той бе в отбора, когато там играеше Христо Стоичков, като основната му роля беше набелязване на нови играчи и разузнаване на съперника. Тони Бруинс Слот е роден в Амстердам на 1 април 1947 г.

Кариерата му на футболист в "Амстердам" и "АЗ Алкмаар" приключва сравнително бързо заради хронични проблеми с колената.

След това става първо скаут, а след това и треньор, като минава през "Амстердам" и "Аякс", където става помощник на Кройф, а той го взема със себе си и в "Барселона".

Твърди се, че именно той е посъветвал Кройф да излезе във финала за КЕШ срещу "Сампдория" на "Уембли" през 1992 г. с четирима, а не с трима защитници, както великият Йохан е смятам първоначално, пише "24 часа".

Това помогна на "Барселона" да спечели първата си европейска титла. Освен нея Тони Бруинс Слот е носител на 4 титли на Испания, една купа и три суперкупи на страната, както и две купи на носителите на купи.

Напуска "Барселона" със скандал, след като хвърля стол по тогавашния вицепрезидент Жоан Гаспар, и се завръща в родината си.

Дълги години помага на Роналд Куман в треньорската му кариера - първо в "Бенфика", а след това и в ПСВ "Айндховен", "Валенсия", "АЗ Алкмаар" и "Аякс". През 2016 г. Тони Бруинс Слот беше диагностициран с рак.

Христо Стоичков използва профила си в социалната мрежа "Инстаграм", за да изрази своята благодарност към Слот.

"Днес е много тъжен ден. Големият човек и приятел, който ме доведе в Барселона, ни напусна. Винаги ще съм му благодарен", написа Стоичков.

Именно Слот следял изявите на Модерния ляв с екипа на ЦСКА през 1989 г. Лобирането му за привличането на Стоичков е основната причина за трансфера на Камата в Барселона година по-късно.