Барселона - Ювентус, мач от Група G на Шампионската лига, стадион “Ноу Камп”, 22:00 часа българско време.

Прогнозата на Gol.bg:

Барселона посреща Ювентус в последния кръг на груповата фаза в Шампионската лига, но двубоят ще мине тотално в сянката на сблъсъка между Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Вероятно един от последните.

И двата отбора се класираха за следващата фаза, като каталунците са с пълен актив от 15 точки, след като надиграха съперника си в Торино с 2:0. Това е и единствената загуба на “Старата госпожа” дотук. Така тази вечер двата отбора играят за първото място в групата. Шансовете на Юве за това са победа с над 3 гола разлика или резултатни двубои от рода на 3:1, 4:2 и 5:3 и тн.

Аут за Барса е Усман Дембеле, който вкара първия гол в Торино. Французинът е с разтежение и заедно с Ансу Фати, Жерар Пике и Сержи Роберто няма да бъдат на разположение на Роналд Куман. Под въпрос е Самуел Юмтити.

“Задачата ни е да играем добре и да победим. Искаме да завършим на първото място в групата, имаме предимство и добри шансове да го направим. Напоследък направихме доста грешки, които ни костваха точки в първенството, така че трябва да намерим нужния баланс и да подобрим ефективността си.

Не отделяме внимание само на Кристиано Роналдо, който е велик шампион и винаги влиза в битка и вкарва голове. Чака ни голям мач, в който трябва да се защитаваме добре. Ще бъде страхотно да станем свидетели отново на дуела между двама велики шампиони като Меси и Кристиано, най-добрите в последните 15 години. Не е хубаво да казвам кой е по-добрият, защото се възхищавам и на двамата. Те са невероятни и се надявам да ни предоставят велика вечер”, каза треньорът на Барселона Роналд Куман.

Ювентус ще бъде без Мерих Демирал и Джорджио Киелини, но Андреа Пирло потвърди, че Джанлуиджи Буфон е възстановен и може да играе. Наказание изтърпя Алваро Мората и той ще бъде на разположение на треньора си.

“Този мач е особено важен за нашето развитие и самочувствие. Трябва да подобрим играта си без топка, линиите на полузащитата и защитата ни да не бъдат толкова раздалечени. Куман е прав - не е редно да казваме кой измежду Меси и Кристиано е по-добър. Те двамата са феномени и за нас остава само да им благодарим”, каза Пирло.

Меси vs Роналдо

Лионел Меси и Кристиано Роналдо ще се срещнат за първи път един срещу друг, откакто португалецът напусне Реал Мадрид и Ла Лига. В първия двубой между двата отбора Кристиано не игра, тъй като бе изолиран заради коронавируса.

Двамата са се изправяли един срещу друг общо 35 пъти - 33 с клубовете си и 2 с националните си отбори. Като и двата мача между Аржентина и Португалия бяха прителски - 2:1 за Аржентина през февруари 2011 г., когато и Меси, и Роналдо вкараха и 1:0 за Португалия през ноември 2014 г.

Естествено, най-честите сблъсъци между двамата са в “Ел Класико”, като само в 3 от тези 33 мача Роналдо не е бил в Реал - а в Манчестър Юнайтед.

Меси има 16 победи мачовете срещу Кристиано, португалецът има 10, а 9 от двубоите завършиха наравно. Не е изненадващо, че двамата са голмайстори за клубовете си в “Ел Класико” - Меси има 26 гола срещу Реал, а Роналдо 18 срещу Барселона. Толкова има и легендата Алфредо Ди Стефано.

В Шампионската лига Меси и Роналдо са се срещали общо 5 пъти. В три от тези мачове Кристиано защитаваше цветовете на Манчестър Юнайтед и в 2 тези на Реал. Двамата не са имали пряк сблъсък от полуфиналния сблъсък “Ел Класико” през сезон 2010/2011.

В мачовете от Шампионската лига Меси има предимство - в победи и 2 равенства, а единственият успех на Кристиано бе победата на “Олд Трафорд” в полуфиналния сблъсък през сезон 2007/2008. Любопитен факт е, че Кристиано никога не е вкарвал гол на отбор на Лео Меси в Шампионската лига.

Обратното - Меси има три гола срещу отбори на Роналдо в турнира, включително във финала в Рим през 2009 г.

Резултат: 1:1