Барселона и Валенсия завършиха 2:2 в двубой от 14-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

"Прилепите" изненадващо откриха резултата чрез Муктар Диакаби преди изтичането на половин час игра, но в края на първото полувреме нещата се обърнаха.

Хосе Гая получи директен червен картон, а реферът отсъди дузпа. Картонът все пак беше отменен от VAR, а Доменек спаси изстрела от бялата точка на Лео Меси. Бълхата обаче направи успешна добавка с глава и неговият гол №643 за Барса е изравнен рекорд на Пеле.

Така Барселона (21 точки) спря краткия си устрем от две поредни победи и се намира на пета позиция. Валенсия е 12-и с 15 пункта.


Първата част на първото полувреме беше изключително скучна - домакините пробваха да нападат най-вече по дясното крило, но центриранията им в края  ставаха лесна плячка за техния добре групиран противник.

Лео Меси и компания владееха топката в 76% от първите 22-23 минути, но тази куха статистика не даваше никакво отражение върху случващото се на терена. Вместо да видим нещо интересно пред вратата на гостите, те принудиха Роналд Араухо и Марк-Андре тер Стеген да се хвърлят с дружни усилия срещу топката и да спасяват своите.

Преди изтичането на половин час игра германският страж трябваше и да спасява с акробатично хвърляне техничното изпълнение на Карлос Солер. При изпълнение на корнера обаче смехотворната отбрана на каталунците изпусна Муктар Диакаби и той вкара необезпокоявано с глава.

Краят на продължилото 52 минути първо полувреме беше много напрегнат. Първо тер Стеген направи спасяване срещу Макси Гомес, а при контраатаката Гая фаулира Гризман в наказателното поле и получи директен червен картон, който все пак беше отменен от VAR. Лео Меси застана зад бялата точка, но Хауме спаси дузпата. Това не беше всичко - Жорди Алба центрира към далечната греда и Меси направи успешна добавка - с глава!

Само седем минути след почивката вицешампионите направиха пълен обрат, а голмайсторът беше необичаен - младият защитник Роналд Араухо. Той обаче заслужи овациите, защото вкара зрелищно със странична ножица след грешка в отбраната на "прилепите".

Удар на Брайтуайт беше спасен на голлинията и в средата на второто полувреме Валенсия изравни. Хосе Гая беше изпуснат отляво и той пусна към границата на малкия пеналт, където Макси Гомес изпревари Оскар Мингеса и намери долния десен ъгъл.

Барса натисна и създаде няколко добри ситуации, но шутовете на Мингеса и Коутиньо бяха спасени, а след това Педри би силно над целта. Меси пък първо би над целта от пряк свободен удар, а след това в обсега на вратаря Доменек.

В заключителната част на срещата натискът на каталунците беше доста хаотичен и лишен от ясна идея как да бъде превзета отново вратата на Валенсия. Гостите пък чакаха сравнително спокойно последния съдийски сигнал и в крайна сметка грабнаха точката.

 

Барселона - Валенсия 2:2

0:1 Муктар Диакаби - 29'
1:1 Лионел Меси - 45' + 4
2:1 Роналд Араухо - 52'
2:2 Макси Гомес - 69'