Каквото и да кажем за тази шантава 2020 година, ще е малко. Всъщност, случилото се през последните 12 месеца и пандемията с COVID-19 до голяма степен описва и събитията на „Ноу Камп“. Хаос, пандемия, падение…

През 2020 година Барселона загуби почти всичко. Почти, защото все пак някак опази Лионел Меси в клуба. Но каталунците със сигурност трябва да забравят бързо изминалите 12 месеца, щото събитията не отговарят ни най-малко на клуб с аурата на гранда от Барселона.

Но какво всъщност се обърка за Барселона? Всичко! Това би бил най-лесният отговор. До голяма степен и единственият!

Но да започнем с това, че каталунците загубиха по най-безумния начин титлата на Испания. От водеща позиция. Поредица от слаби мачове и неадекватни резултати, съчетани със страхотната победна серия на Реал Мадрид в края на сезона (тук няма да отваряме дума за ВАР ), направиха така, че „Кралете“ да ликуват с 34-та си титла на Испания. Отделно Реал поведе на Барселона по спечелени трофеи в историята си. За капак Барса отпадна и в полуфиналите на Купата на Краля от Атлетик Билбао.

В България казваме, че едно зло не идва никога само. Усетиха го в далечна Каталуня малко след това. Черната дата бе 14 юни 2020 г. Тук дори не е нужно да казваме много, освен резултата. 2:8! Кошмарна загуба от Байерн Мюнхен в четвъртфиналите на Шампионската лига и една от най-срамните страници във великата история на Барселона. За мнозина дори най-срамната.

Лятото се разрази истинска буря. За първи път от месеци най-споменаваната дума в света не бе COVID-19, а Лионел Меси. Поводът беше неприятен – талисманът на каталунците, най-великият играч в историята на клуба (а вероятно и в историята на футбола) бе взел решение. Лео виждаше бъдещето си далеч от „Ноу Камп“. Само той си знае какво е било в душата му, но след като Бартомеу се заинати да го пусне/продаде, аржентинецът стисна зъби и остана. Вече без най-добрия си приятел в клуба Луис Суарес, който със сълзи в очите премина в Атлетико Мадрид.

Друг е въпросът, че новият сезон започна така, както завърши предходният. С хаос. Новият треньор Роналд Куман поне за момента не може да убеди закоравелите фенове, че е правилният човек да построи новия Барселона. Отделно идват президентски избори и всичко може да се промени наново много бързо.

И все пак, какво точно се обърка в Барселона?

Каталунците загубиха своята идентичност! Всичко започна от Ернесто Валверде, който опита да направи от Барселона клуб с малък манталитет. Когато Барса водеше с 1:0, за Валверде бе по-изгодно да пази резултата, отколкото тимът му да търси втори, трети и четвърти гол…разгром. Много малко можем да кажем и за наследника му Кике Сетиен. Той сам си го каза – от полето, където е пасял овцете, дойде на „Ноу Камп“. А там има нужда от лидери, не от послушковци.

И като говорим за послушковци, неизбежно е да намесим политиката на Жозеп Мария Бартомеу. Поредица от злополучни управленски направиха така, че Барселона да загуби идентичността си. Клубът пръсна повече от 400 млн. евро за играчи като Филипе Коутиньо, Усман Дембеле и Антоан Гризман. И в същото време загърби с лекота „Ла Масия“.

Един простичък пример. В мача с Байерн Антоан Гризман почна на резервната скамейка, а Филипе Коутиньо вкара два гола…за Байерн. Шамар за Бартомеу и за безсмислената трансферна политика на каталунците.

А бяха времена, в които в основата на Барса бяха играчи като Меси, Шави, Иниеста, Бускетс, Пуйол. Всички школовани в „Ла Масия“. Говори се, че именно заради това Шави е отказал да се завърне на „Ноу Камп“ като треньор. Защото не иска да бъде кукла на конци в ръцете на Бартомеу.

И все пак светлият лъч бе появата и утвърждаването в титулярния състав на Ансу Фати, който счупи куп рекорди. Рики Пуч, също представител на „Ла Масия“, започна добре кариерата си в първия отбор. Докато не бе замразен от Куман. Педри пък вече говори езика на Меси, както написаха в Испания след поредицата фини отигравания на младия техничар.

Самият Меси завърши годината с това, което умее най-добре. Да чупи рекорди. Аржентинецът стана футболистът с най-много голове за един клубен отбор – 644 за Барселона, като подобри върховото постижение на Краля на футбола Пеле – 643 за Сантос.

А най-позитивното в тази скапана година за човечеството и още по-скапана за Барселона бяха думите на Лионел Меси:

 „Истината е, че сега съм добре. Истина е, че лятото беше тежко за мен. Всичко това дойде по-рано - от начина, по който завърши сезонът, бюрофаксът и всичко това… Сега съм добре, мотивиран съм да се боря. Зная, че клубът минава през тежък момент. Всичко, което се случва около Барселона е сложно, но аз съм изпълнен с желание за игра“.

Думи, които дават много надежди на феновете на Барселона.

Надежди, че най-доброто предстои и Барселона ще бъде, както винаги: „Mes Que Un Club/Повече от клуб“.

Христо Николаев, Gol.bg