Барселона завърши годината разочароващо - с домакинско 1:1 срещу Ейбар. Лионел Меси изгледа двубоят от трибуните заради контузия, а в негово отсъствие каталунците не направиха достатъчно, за да вземат така важните три точки.

Кике даде аванс на Ейбар в 57-та минута след ужасяваща грешка в защитата на Барса, а Усман Дембеле изравни в 67-та. Поредното “шоу” имаше Мартин Брейтуейт, който не уцели вратата от дузпа, а след това негов гол бе отменен заради засада. Датският нападател пропусна и още няколко изгодни положения.

Така Барселона остава на 6-то място в Ла Лига с едва 25 точки след първите си 15 мача за сезона. Ейбар е 14-ти с 16 т.

Треньорът на тима Роналд Куман отново заложи на схема 3-5-2, като в предни позиции действаха Педри, Антоан Гризман и Мартин Брейтуейт.

Двубоят можеше да започне по мечтан начин за Барса, след като още в 5-та минута след проява на ВАР главният рефер отсъди дузпа за нарушение срещу Араухо в наказателното поле. Брейтуейт взе топката и…не уцели вратата.

Двайсетина минути по-късно датчанинът имаше втори шанс за гол и дори реализира след хубаво центриране на Фирпо от лявото крило. Секунди по-късно обаче попадението му бе отменено заради засада, след като ВАР показа, че нападателят е бил със сантиметри в нередовна позиция.

В 33-та минута Педри опита да намери Брейтуейт с остро центриране в наказателното поле, но нападателят се размина на сантиметри от топката. В края на първата част каталунците изравниха хубава постепенна атака и Гризман бе оставен сам на границата на наказателното поле. Французинът обаче не намери очертанията на вратата.

За началото на второто полувреме Куман пусна в игра Усман Дембеле, който освежи атаката на Барса. Само за първите десетина минути след подновяването на играта каталунците създадоха три изгодни положения, но Дембеле, Гризман и отново Дембеле не успяха да реализират.

Така дойде 57-та минута, когато Ейбар поведе след ужасяваща грешка на Араухо. Защитникът се забави при изнасянето на топката и Кике успя да му я чукне от краката и да изскочи сам срещу Тер Стеген. Опитният вратар реализира хладнокръвно и даде сензационен аванс на гостите.

Барса успя да се върне в мача 10 минути по-късно. След кракрасно изградена атака активният Фирпо се откъсна по лявото крило и пусна пас по земята към далечната греда. Там Дембеле намери добре топката и хвана в крачка Дмитрович, като я прати в далечния ъгъл - 1:1.

Малко след това Брейтуейт можеше да вкара комичен гол, след като след остро центиране от дясното крило Дмитрович изби топката право в тялото на датчанина. След последвалия рикошет тя мина на сантиметри от гредата.

До края Барса не спираше да натиска, но гол така и не падна. В 85-та минута Педри бе намерен сам на точката на дузпата, но прати топката над гредата. Малко след това и Коутиньо имаше страхотен шанс, но и той не намери очертанията на вратата.

В 92-та минута Тринкао навърза няколко защитници на гостите и когато бе останал сам срещу Дмитрович стреля прекалено неточно по диагонала.

Барселона - Ейбар 1:1
0:1 Кике 57’
1:1 Усман Дембеле 67’

Барселона: Тер Стеген, Мингеса, Араухо, Лангле (82 - Бускетс), Фирпо, Дест (46 - Дембеле), Пянич (66 - Коутиньо), Де Йонг, Педри, Гризман (66 - Тринкао), Брейтуейт

Ейбар: Дмитрович, Рафа, Бигас, Бургос (73 - Оливейра), Посо, Алварес, Диоп, Инуй, Канджор (81 - Ресио), Експозито, Кике (73 - Муто)