Барселона остави тъжна 2020 година зад гърба си, но вече изглежда като прероден отбор. Това важи най-вече за тартора Лионел Меси, който направи приказно начало на новата година и отново носи отбора на гърба си.

Каталунците изглеждат като фаворит за Суперкупата на Испания (в сряда играят с Реал Сосиедад на полуфиналите) и като скрит фаворит за титлата в Ла Лига, която само допреди няколко седмици изглеждаше като химера.

Ето и седемте причини, поради които не трябва да отписваме "блаугранас":

1. Лео Меси се завърна. Аржентинецът не просто вкара 4 гола в последните два мача, но направо разкъсваше противниците и в Билбао се подиграваше с баските от Атлетик, на които можеше да вкара и пет гола. Усмивката е отново на лицето му, а това е ужасяваща новина за всеки противник

2. Победната серия. Барса удари последователно Уеска, Атлетик и Гранада. На хартия не е кой знае какво, но победите носят самочувствие и лекуват стари рани. Сега атмосферата в отбора на Роналд Куман изглежда много по-добра.

3. Системата на Куман 4-3-3. По всичко личи, че нидерландецът най-после напипа точната схема, която да разгърне най-добре потенциала на отбора. Сред големите победители са Френки де Йонг и Педри.

4. Дуета "Меси-Педри". Двамата скриха топката на Атлетик и в момента това 18-годишно момче изглежда като идеалния партньор на Лео. Шесткратният носител на Златната топка често го търси, а Педри се отличи с невероятен пас с гръб при първия гол на Меси в Билбао.

5. Централните защитници се стегнаха. Е, има какво да се желае, но поне не са в отвратителна форма, както досега. Роналд Араухо и Оскар Мингеса са още много млади и неопитни, затова и грешките са позволени. Като цяло обаче оценката им е задоволителна. Срещу Гранада пък добър мач изигра завърналият се от лазарета Самюел Юмтити.

6. Осман Дембеле е заплаха. Той сякаш има абонамент за лазарета, където често може да бъде намерен с Юмтити. Но след завръщането си от последната контузия острието отново изглежда опасен. Бившият ас на Борусия Дортмунд пресира много добре, а неговата бързина е необходима за отбор, който очевидно тепърва ще набира скорост.

7. Ефективност. Каза го и Антоан Гризман след победата над Гранада - топката вече влиза във вратата. Каталунците са по-прецизни и концентрирани, а по-високата ефективност им носи и повече спокойствие в играта. 

Gol.bg, по материал на "Марка"