Атлетик Билбао спечели за трети път в историята си Суперкупата на Испания, след като победи в драматичен мач в Севиля Барселона с 3:2 след продължения. Баските показаха страхотен характер, след като в 90-та минута на редовното време губеха в резултата. След голове на Виялибре (90) и Иняки Уилямс (93) в продълженията тимът на Марселино спечели трофея.

Антоан Гризман можеше да стане герой за каталунците, след като вкара два гола в редовното време - в 40-та и в 77-та минута. Оскар Де Маркос бе изравнил в 42-та, а гол на Раул Гарсия в 57-та бе отменен. Така се стигна до последната минута на редовното време, когато след центиране към наказателното поле Асиер Виялибре изравни резултата и прати мача в продължения. В третата минута на първото от тях Иняки Уилямс донесе неистова радост на тима си с победен гол. Лионел Меси започна като титуляр, въпреки че беше под въпрос за мача, и остана до 120-та минута на терена. Неговите нерви обаче не издържаха и в заключителните секунди на продълженията бе изгонен с директен червен картон заради удар с лакът.

Първото полувреме беше равностойно, като дори на моменти Атлетик имаше превъзходство. И все пак първото реално положение дойде в 26-та минута, когато Андер Капа остана непокрит в наказателното поле, но Тер Стеген отрази.

Барса отговори с хубав пробив на Дембеле по крилото, но крилото на успя да намери сънародника си Гризман. Малко след това Меси пробва късмета си с удар от далечно разстояние, но топката мина над гредата.

И все пак Барса поведе в 40-та минута след страхотно изградена атака. Меси разсече защитата на баските с хубав пас към Алба, който му върна. Изстрелът на аржентинеца бе блокиран, но топката падна на левия крак на Гризман, който с отсече удар направи 1:0.

Радостта на Барса бе краткотрайна, тъй като в следващата атака Атлетик изравни. Иняки Уилямс намери с прекрасен пас Оскар Де Марков в наказателното поле и халфът технично чукна топката покрай Тер Стеген за 1:1.

В началото на второто полувреме Гризман стреля опасно от свободен удар, но нямаше късмет. В 57-та минута пък героят от мача с Реал Раул Гарсия вкара за 2:1, след като засече центриране от свободен удар. Положението бе разгледано от ВАР, след което бе отменено заради засада на Гарсия.

Десетина минути по-късно Уилямс шутира опасно, но прати топката встрани от вратата. Барса отново поведе в резултата в 77-та минута, когато поредният пробив на Алба по лявото крило завърши с успореден пас към Гризман. Французинът от чиста позиция насочи топката в мрежата за 2:1.

Атлетик се впусна на щурм и се оголи в защита и в 84-та минута Френки Де Йонг бе на път да вкара трети гол за Барса, но не реагира добре в наказателното поле. Така се стигна до 90-та минута когато Муниаин центрира от свободен удар, а в наказателното поле Виялибре бе изпуснат и забоде топката под гредата - 2:2 и продължения.

Още в третата минута на първото продължение Муниаин отново достави перфектна асистенция, а Иняки Уилямс вкара победния гол за тима си - 3:2 за Атлетик. До края Барса опита да се върне в мача, но момчетата на Роналд Куман създадоха прекалено малко. Нервите на Лионел Меси не издържаха и в 120-та минута бе изгонен с директен червен картон за удар с лакът.

Барселона - Атлетик Билбао 2:3

1:0 Антоан Гризман 40'

1:1 Оскар Де Маркос 42'

2:1 Антоан Гризман 77'

2:2 Андер Виялибре 90'

2:3 Иняки Уилямс 103'

Барселона: Тер Стеген, Дест, Араухо, Лангле (106 - Трингао, Алба, Де Йонг, Бускетс (97 - Пуч), Педри (88 - Пянич), Дембеле (88 - Брейтуейт), Гризман, Меси

Атлетик Билбао: Симон, Баленсиага, Мартинес (107 - Нунес), Алварес, Капа (81 - Беренгер), Муниаин, Венседор (81 - Весга), Гарсия, Де Маркос, Гарсия (83 - Виялибре), Уилямс (106 - Морсийо)